петак, 12. август 2011.

СОКОЛАЦ- СЈЕЋАЊЕ НА 4.000 ПОГИНУЛИХ

Потпредсједница НСРС Сњежана Божић рекла је данас да манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Соколца, у чије је зидове уписано 4.000 имена погинулих бораца у протеклом рату из сарајевско-романијске регије - свједочи о страдању Срба у борби за слободу.- Ово је споменик онима који су живот уградили у темеље Српске, а окупљања у светом храму и манастирској порти требало би да буде света обавеза грађана да тако његују сјећање и успомене на српске хероје који су животом онемогућили непријатељу да пређе Романију и покори источни дио Српске - рекла је Божићева.Ми то чинимо сваког 11. августа, али и другим данима у години доласком у ову богомољу да прислужимо свијеће и помолимо се Богу за душе наших јунака. Овакви скупови морају послати јасну поруку да народ у Српској неће заборавити прошлост у којој се гинуло за слободу и опстанак на вјековним огњиштима - истакла је Божићева у порти манастира, гдје је одржан програм под називом

"Теби, горо Романијо" поводом Дана манастира.


Светом архијерејском литургијом коју је служило свештенство Епархије дабробосанске, јутрос је почело обиљежавање девет година од освештања манастира Светог великомученика Георгија. Обављено је и даривање барјака и икона, а затим је литија са барјацима и иконама обишла око храма.


Предсједник Предсједништва БОРС-а Дражен Перендија рекао је на свечаности, да су успјело у томе да буду сачувани простори на којима живе Срби.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су Дјечији хор "Палчићи" из Пала, Дејана Хршум из Источног Сарајева, чланови етно-групе "Роса" са Пала, као и народни гуслари Ђорђије Копривица и Миљан Рађеновић, здравичар Саво Ковач, изворне групе "Јахорина" из Источног Старог Града, "Планике" и "Младост" из Пала, "Сарајевско поље" и друге.

Извор - "Равногорски покрет" Вишеград,Дражевина

1 коментар:

  1. "Господе,опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе своје животе за Веру и Отаџбину и дај им нераспадљиве венце у дан Праведног Суда Твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо, Оца, Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова,Амин".

    ОдговориИзбриши