недеља, 1. јун 2014.

Ускоро доношење закона о борачкој заштити

Борци и ветерани рата у Србије добили су најзад своје минитарство, које ће овога пута бити директно задужено и за регулисање њихових права. Наиме, Алекандар Вулин именован је за министра рада, запошљавања,

  • Ратни ветерани често били незадовољни
Ратни ветерани често били незадовољни
борачка и социјална питања, чиме је испуњен вишегодишњи захтев ветерана рата да се држава посвети њиховим проблемима, али и да знају тачну адресу на коју треба да се обрате како би остварили неко своје право.
Новоименовани министар Александар Вулин највио је ових дана доношење закона о борачкој заштити, али је додао да прво мора бити направљен регистар ко су били борци, па ће се тек онда у сарадњи са борачким удружењима и синдикатима радити на законском оквиру. Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије је на састанку у Новом Саду подсетило министра Вулина да су они још 2012. године, уз потпис 40.014 грађана Србије, упутили Скупштини Србије предлог закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица, и ту предложили и јединствени регистар и све оно што у њему мора бити садржано.
- Самим тим што је једно министарство у свој назив ставило и борачка питања, али и најава брзог доношења новог закона, представља велики помак у односу на све претходне године , када је држава одбијала да то учини – оценио је Жељко Вукелић, председник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије додајући да ратни ветерани већ годинама исказују незадовољство нерешавањем њихових проблема.
Но, без обзира на почетно задовољство фирмирањем надлежног министарства, они су одлучили да покрену петицију и позову грађане да дају подршку ратним ветеранима. Зваће се ” Петиција - потписи за борбу ратних ветерана” и у њој ће се тражити права која њима и њиховим породицама по Уставу припадају, доношење закона о правима ратних ветерана, али и изједначавање права свих ветерана у Србији.
Петицију ће, како је навео Вукелић, представити у Београду, 5.јуна, испред Скупштине Србије. На јавној конференцији за медије они ће изнети сву своју проблематику, затражити да им се обрати министар Вулин и предати петицију Маји Гојковић, председници Скупштине Србије уз захтев да се у процедуру стави њихов предлог из 2012.године.
Они подсећају да је у њиховом предлогу закона о ратним ветеранима предвиђена и израда јединственог матичног регистра за све категорије, као и права која се остварују на основу тог статуса.
Због непостојања јединствене базе података о учесницима протеклих ратова, данас се заштита ратних војних инвалида, породица погинулих и цивилних инвалида рата регулише са чак 9 закона и 19 уредби и више подзаконских аката. Но, и поред огромног броја законских прописа  много је ратних ветерана који тврде да не остварују своја права, а у исто време има и оних који добијају државне привилегије, а никада нису доказали своје учешће у рату.
Љ. Малешевић
 Дневник

Видећемо и то чудо!
"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар