недеља, 21. септембар 2014.

Србачки борци из Друге крајишке бригаде одали почаст погинулим друговима

Преживјели борци Друге крајишке бригаде са подручја србачке општине данас су посјетили гробна мјеста четворице погинулих Српчана и положили цвијеће и запалили свијеће на централном спомен обиљежју и спомен костурници у Српцу. Тиме су обиљежили 23. годишњицу од уласка одреда србачких бораца у састав ове бригаде.

Поред демобилисаних бораца из Српца, учешће је узела и делегација Друге крајишке бригаде из Бањалуке на челу са Владимиром Шевариком, бившим замјеником команданта и официром безбједности у овој ратној јединици.

„Бригада је бројала око 3.600 бораца и борила се на преко 20 ратишта широм Републике Српске. У борби је погинуло 226 бораца, рањено је преко 1.500, а још увијек се трага за осам несталих бораца. Ова ратна јединица специфична је по томе што су након рата преживјели борци изградили меморијални центар на Раковачким барама код Бањалуке на површини од 2,5 хектара“, рекао је Шеварика.

Он је додао да је међу првим високим официрима Војске Републике Српске погинуо мајор Драган Граховац, припадник ове бригаде из Српца.

Један од припадника Друге крајишке бригаде који је данас евоцирао успомене на ратне другове било је Љубомир Савић.

„Ова бригада формирана је 18. септембра 1991. године а само дан касније у њен састав ушао је одред србачких бораца са око 200 младих људи. Ми који смо преживјели заклели смо се 1997. године да ћемо се састајати сваког 19. септембра и положити цвијеће и запалити свијеће на гробове погинулих другова Драгана Граховца, Гојка Ждрње, Жељке Милановића и Младена Угрена“, истакао је Савић.









Србац-рс

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар