четвртак, 12. март 2015.

Војни пензионери: Повећање - преко суда

10. март 2015.

Одржан протест војних пензионера испред Владе. Разговоре о дугу ће водити сваки војни пензионер појединачно преко судова и ко жели да опрости држави може то да учини, каже представник ветерана.

НЕКОЛИКО стотина војних пензионера из неколико удружења окупило се данас испред Владе, тражећи да се што пре нађе решења за усклађивање њихових пензија. Они су већ неколико пута упозоравали да су остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима од 25. јануара 2008. Надлежни су неколико пута обећавали, али проблем није решен пуних седам година.


Војни пензионери поручили су да је око 40.000 њих у неравноправном положају у односу на остале пензионере јер нису добили усклађење пензија по закону.

Према речима Мила Бјеливука, представника Асоцијације пензионисаних припадника војске, у Министарству рада поручили су им да имају решење за њих и да не треба да протестују.

- Обећање да ће министар финансија Душан Вујовић решити проблем до краја недеље, дешавало се више пута - рекао је Бјеливук. - Инсистирамо на томе да почну да нам уплаћују усклађене пензије, а не по старом обрачуну.

Бјеливук је казао да ће о дугу разговоре водити сваки војни пензионер појединачно преко судова и да ко жели да опрости држави може то да учини.

Иако је пре десетак дана Александар Вулин, министар за рад, обећао да ће за неколико дана Министарство финансија изаћи у јавност са планом исплате дуга војним пензионерима, то се још није догодило. У ресору финансија, међутим, "Новости" нису успеле да сазнају, када ће за 30.000 ветерана бити обезбеђен новац, који им држава дугује још од 1. јануара 2008.

- Модел се још увек разматра, реч је о системском решењу, које ће бити решено на нивоу државе, односно Владе - добили смо одговор из Министарства финансија.

Укупан државни дуг према њима је близу 170 милиона евра, а до сада у остварењу права нису помагале ни одлуке Уставног и Управног суда донете у њихову корист, нити потврда Врховног касационог суда.

И ПИО фонд је у више наврата алармирао ресорно Министарство финансија у циљу да се овај проблем што пре реши и да се определе потребна средства која би се месечно исплаћивала на адресе војних пензионера. Нико, међутим, још није потврдио да ли ће се кроз ове месечне исплате обрачунати и камата на основни дуг или не, као и шта ће бити с оним пензионерима који су при крају судских спорова и ко ће им исплатити судске трошкове.

НИКО НЕЋЕ ОДГОВАРАТИ

ЗА грешку у обрачуну усклађивања пензија 2008. вероватно нико неће одговарати. За овај пропуст је одговорно Министарство одбране, под чијом капом је радио тадашњи Фонд социјалног осигурања војних обвезника (СОВО), који је преласком војних пензионера у цивилни фонд, првог дана 2012. године, престао да постоји. Тадашњи министар одбране Првослав Давинић кривицу је пребацио на тадашње Министарство финансија, које је наводно одбило да одобри новац за повећање војних пензија.

Новости

"Дан Ветерана - Видовдан"


Нема коментара:

Постави коментар