четвртак, 17. мај 2018.

Витез на свим пољима

Витез на свим пољима

Овај великан је четрдесет година био учитељ у свом селу Пласковац које се налази између Тополе и Страгара. Поред тога је био и најбољи земљорадник у целој околини. На свом поседу је имао десетине хиљада чокота лозе, струкова јагода, малине, преко две хиљаде најбољих врста воћака - јабуке, трешње, крушке...дуња је производио вагон годишње, а лешника преко 500 кг.

Јунак ове приче није само учио децу да читају и пишу већ и своје сељаке да обрађују земљу и успешно гаје разне културе. На свим великим сајмовима и изложбама побеђивао је и односио медаље са својим производима. Остаје забележен догађај из 1934. године када је у Сарајеву, где је своје производе излагало 4.100 пољопривредника из целог региона, однео убедљиво прво место.

Као пољопривредник је добио преко шездесет највиших награда, као задругар и просветни радник награђен је три пута Великом наградом Краљевог фонда, а као српски херој, резервни потпуковник, борац у свим ратовима, одликован је чак двадесет пута!

На његовим грудима су сијале све споменице и највиши ордени међу којима и Бели орао четвртог реда с мачевима, Југословенска круна четвртог реда, Орден Светог Саве четвртог реда, као и Карђорђева звезда са мачевима.

Да се не заборави!
Витез на свим пољима - Арса Недић!

ФБ страница Војвода

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар