петак, 30. децембар 2011.

Ратни војни инвалиди: Док смо гинули, били смо добри

Извор: Вести 011 30.12.2011.


Уместо новогодишњег или божићног поклона, власти у Србији су одлучиле да ратне војне инвалиде и породице погинулих припадника војске ратова од 1991. године “почасте” ревизијом свих решења преко којих око 17.000 људи прима помоћ од државе!

Наиме, према предлогу измена Закона о основним правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица Министарства за рад, борачка и социјална питања, извршиће се преиспитивање уверења, потврда, медицинске и друге документације на основу које је признато право на војни инвалидитет. Исто важи и за проценте инвалидитета. У том поступку обавезно се прибавља нови налаз и мишљење надлежних лекарских комисија.

Предраг Ивановић, председник Савеза ратних војних инвалида Србије, каже за “Вести” да већ има по педесетак позива дневно људи који су збуњени најавом ревизије.

- Сви су да би остварили права већ прошли најмање две лекарске комисије, а сада ће ваљда лекари утврдити да ли су им у међувремену израсле руке или ноге или су се неки дигли из мртвих. Друго, питање је како ће неки доћи до документације јер не само да су јединице у којима су били укинуте, већ више не постоје ни те војске: од ЈНА, Војске СРЈ, Војске СЦГ, Територијалне одбране… Да није тужно, било би смешно на који начин се држава понаша према људима који су погинули или су дали део тела бранећи је – каже огорчено Ивановић.

Према његовим речима, корисницима ових услуга не прети само беспотребно малтретирање по лекарима и прикупљање документације, већ и опасност да током процеса ревизије остану без ове помоћи, јер по важећем закону, током трајања ревизије обустављају се све исплате.

- У Министарству су недавно изјавили да новац за инвалиде није проблем, па ако то није мотив, мада мислимо да јесте, онда су ваљда злоупотребе. Али, зар није могла да се направи Ревизорска комисија у оквиру Министарства која би проверавала све сумњиве работе. Зар због стотинак превараната треба кажњавати 17.000 људи и њихове породице – пита с правом Ивановић.

- Док су ратни војни инвалиди у земљама у окружењу у рангу хероја, дотле смо за ми за Србију и даље ратни профитери или криминалци који су отишли на ратиште да би крали. Тужно, јако тужно – закључује Ивановић који не искључује и масовне протесте ратних војних инвалида и породице палих бораца.

Дуг државе 23.000.000 €

Ивановић каже да ратни војни инвалиди и породице погинулих имају проблем у наплати свих принадлежности, а држава им до сада дугује око 23.000.000 евра.
- Сви који су се судили, добили су спор, али многи су поверовали властима да се тај дуг може решити и ван суднице и даље чекају – каже наш саговорник.

Шта ће нам легитимације?

Новина у измењеном Закону о ратним војним инвалидима и породицама погинулих јесте издавање легитимације.

- Једино што нико не зна да нам каже јесте шта ћемо са тим легитимацијама. Да ли да нас свакодневно подсећају да смо страдали у рату. То знамо и без тога – каже Предраг Ивановић.

Инвалиднине и до 700 евра

Највише новца добијају инвалиди прве категорије – 70.429 динара (око 700 евра), затим друге – 51.413, док инвалиди десете категорије добијају нешто више од 40 евра – 4.266 динара.

- Недавно је један званичник Министарства за рад, борачка и социјална питања изјавио да неки ратни војни инвалиди добијају и по 200.000 динара и да не схвата што су незадовољни. То је тачно. Али, сваки од њих би тај новац одмах мењао само да добије назад барем један део тела – каже Предраг Ивановић и наводи да је велики проблем одређивања степена инвалидитета.

- Човек коме су у рату разнете гениталије по правилнику није инвалид 100, већ само 80 посто. Алал им вера на процени – закључује Ивановић.

Нема коментара:

Постави коментар