недеља, 8. јул 2012.

Ветеран живи у контејнеру - архива 13. мај 2011.

Извор: Вечерње Новости - онлајн

Бивши борац Предраг Лиздек најављује самоубиство у прњаворском парку. Уз празна обећања и "мршаве" повремене послове, завршио у контејнеру

Предраг Лиздек завршио је као бескућник

ПРЊАВОР - Незапослени демобилисани борац прве категорије ВРС и вишеструки давалац крви Предраг Лиздек (51), коме је у отаџбинском рату погинуо брат, потом преминуо отац, сестра, мајка, а недавно и супруга, дочекао је празнике - пролетерски, без иигде ичега у напуштеном контејнеру! На врата породице Лиздек куцала је и неправда, због које су остали и без стана, па уколико му се у догледно време не пружи помоћи, Предраг јавно упозорава да ће се убити усред прњаворског градског парка!



- После две ноћи под тумурним небом и двадесету ноћ као пећински човек у овом напуштеном контејнеру, све сам ближи идеји да се поново вратим у градски парк, и да бомбом прекратим своје муке - огорчен је Предраг, док га тешки кашаљ спутава да притвори врата контејнера на троуглу прњаворске аутобуске станице, салона намештаја "Гарант" и бензинске пумпе уз магистралу.

Ова голгота побудила је пажњу јавности још пре годину дана, када је Предраг одлучио да прода властити бубрег да би се избавио из немаштине. Он и мајка су били пети на листи приоритета за доделу стана, на основу погибије Предраговог брата Миодрага (1955) на Нишићкој висоравни.

- Безосећајни ловци у мутном у Прњавору и републичком министарству за борачка питања, као да су чекали да моја мајка умре. Иако сам као старатељ тешко болесне мајке, већ био потписао да се слажем са приоритетном листом, дочекавши њену смрт рекли су да од стана нема ништа!

Трошкове и дугове за дугогодишње лечење и заостале подстанарске кирије, после прилога у нашем листу, донацијом од 2.000 марака, делом је покрила за јавност анонимна наша читатељка из Источног Сарајева. Од тада овај некада неустрашиви борац, труди се да преживи надничарењем на грађевини.

- У несташици послова, успем једва и да се некако прехраним. Због неплаћених кирија, газдарица ми је дала отказ, па сам се нашао на улици. А од пуких обећања Борачке организације и Општине да ће ми наћи неки кутак и стални посао, не може да се живи!


ОБЕЋАН СМЕШТАЈ

У БОРАЧКОЈ организацији мисле да је према Лиздековима, који су постали својеврсни симбол зле судбине, учињена, пре свега, људска неправда.

- У контакту смо са борачком организацијом и покушавамо да нађемо решење за трајнију помоћ, а у току је акција набавке и смештаја одговарајућег контејнера - каже начелник општине Прњавор мр Дарко Томаш.

4 коментара:

  1. Анониман30. јул 2012. 19:10

    tesko za citanje. razni "biznismeni" su ogolili ovaj narod, pa dokle vise ljudi. neko ima 20 milijardi evra, i otvara shoping centre a neki nemaju ni za burek i jogurt jednom dnevno.

    ОдговориИзбриши
  2. Хајде људи да видимо неки жиро рачун па да му се помогне некако.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim stvarno sta reci a ne zaplakati!

    ОдговориИзбриши