недеља, 6. новембар 2011.

Прослава дана захвалности ослободиоцима из 1918. године Херцег Нови

У понедељак 7. новембра у 19 часова у дворани „Парк“ одржаће се прослава дана ослобођења Херцег-Новог и доласка српске војске. Организатори су Матица Боке, Србски Соко Херцег-Нови, Коло србских сестара, Друштво за архиве и повјесницу херцегновску, Србско витешко друштво Херцег Стефан и СПKД „Просвета“. У програму учествују хор „Рождество“ из Бијеле, КУД „Игало“ и „Илија Кишић“ и Слобо Ковач са оркестром.



Вијест о капитулацији Аустро-Угарске је изазвала одушевљење у Боки Которској. На Белависти се 3. новембра одржао велики народни митинг. Град је био окићен словенским заставама. Окупило се око 5.000 душа из цијеле општине како је записао Томо Крстов Поповић. „Колико је с краја на крај пјаце све је то прекрио народ, да зрно проса не би нигдје на тло пало, нико ни чељаде; а осим тога све калдрме пут вароши, па пјаца опет у вароши све чељаде до чељадета. Ни старо, ни младо, ни сакато, ни хромо, ни слијепо зар не остаде код куће“.

Ка Боки су се кретале јединице 2. југословенског пука. Командант пука потпуковник Светислав Симовић стигао је у Котор 6. новембра дочекан од одушевљеног народа. Журио је да прими капитулацију Аустро-угарских снага од команданта ратне луке Херцег-Нови подмаршала Хоусека. Са тим циљем у Херцег-Нови су се упутили и италијански официри. Потпуковник Симовић са ађутантом и ордонансом пристао је у херцегновску луку ујутро 7. новембра. Дочекао их општински начелник и предсједник Народног вијећа Јефто Гојковић који је загрлио и братски поздравио своје ослободиоце. Упутили су се у хотел „Боку“ гдје се налазила команда ратне луке. Крај цијелог пута од луке до хотела налазили су се окупљени Новљани.

Потпуковник Симовић испред хотела „Бока“ 7. новембра 1918. године. Иза Симовића је херцегновски начелник Јефто Гојковић


У хотелу „Бокa“ већ су се налазили италијански официри. Ноћ раније подмаршал Хоусек предао је ратни материјал Народном вијећу и тако је предухитрена намјера Италијана. Потпуковник Симовић изјавио је: „Пошто је материјал предат Народном Већу, то истом остављам да оно и даље њиме рукује, пошто су се већ југословенска војска и морнарица у Боки Которској ставиле на расположење Србској војсци и србском команданту.“

Испред хотела „Бока“ чули су се звуци химне „Боже правде“ а маса је пријетила да ће ући у хотел „Боку“. Потпуковник Симовић, Јефто Гојковић и подмаршал Хоусек појавили су се на вратима хотела. Кад је подмаршал Хоусек војнички поздравио извођење српске химне одушевљење Новљана достигло је врхунац. Испред Хотела ослободиоце је поздравио Бискуп Франо Ућелини, начелник Јефто Гојковић, предсједник Србског Сокола Јово Секуловић и у име омладине госпођица Даница Обрадовић. Официри су се хтјели повући у хотел али су их одушевљени Новљани на својим рукама пронијели кроз цијели град.

извор - СРПСКИ СОКО ХЕРЦЕГ-НОВИ

Нема коментара:

Постави коментар