петак, 9. март 2012.

ЦРНА РУКА СРПСКОГ АНЂЕЛА


ХАКЕРИ МОГУ ДА ПАРАЛИШУ ЕЛЕКТРОНСКИ НЕРВНИ СИСТЕМ ДРЖАВЕ

Током бомбардовања СРЈ корисници Интернета могли да се увере у заузетост НАТО сајта, обарања бројних сајтова косовских Албанаца и сервера америчке морнарице. Одбрани нанета штета од 25 милијарди долара

РАТОВИ се све чешће са бојишта селе у виртуелни свет информација. Уместо масивних укопаних војски у крвавим исцрпљујућим борбама, мале, изузетно мобилне снаге наоружане информацијама, ударају великом брзином на неочекивана места. Победник је она страна која успева да брже анализира и експлоатише информације. Доминација у свету технолошког спектра постала је предуслов за коначну победу.

Ратници у информационом ратовању су државе, војске, терористи, индустријски конкуренти, хакери. Неовлашећно роварећи по туђем мрежном систему и мењајући базе података, хакери су одавно реална опасност и за најразвијеније земље. Ко су хакери, колики је њихов реални утицај и шта су све у стању да учине док роваре по савременим и заштићеним системима?
- Хакери неовлашћено улазе у туђу информациону мрежу, краду информације и друге услуге, надгледају рад система, нарушавају његов систем заштите и имају невероватну моћ - каже за “Новости” мр Дејан Вулетић, капетан прве класе из Института за стратешка истраживања у Београду, један од ретких стручњака у нашој земљи који се бави хакерским ратовањем. - Хакери су велика опасност и за војску јер је и савремено наоружање рачунарски зависно. Нападајући цивилне и војне рачунаре они могу да паралишу електронски нервни систем друштва.
Да нема потпуно безбедног система потврдила је и Војна агенција за безбедност САД (ДИСА). Према њеној процени 88 одсто америчких војних рачунарских система осетљиво је на неки облик информационог ратовања. Последице су крађа, уништење, чак и распад система. Својевремено је и часопис “Тајм” објавио информацију да је Садам Хусеин одбио понуду холандских хакера да, за накнаду од милион долара, различитим саботажама на рачунарима америчке војске на Блиском истоку, изазову збрку, осујете размештај трупа и тако спрече инвазију. Колико је нашим хакерима могуће ући у траг?
- У сукобу НАТО и наше земље перманентно је вођено хакерско ратовање - каже мр Вулетић. - Креативност коју су тада показали наши хакери на Интернету надмашила је противнике који су имали неупоредиво јаче ресурсе. Неформални тимови предвођени “Црном руком” и “Српским анђелима” водили су прави виртуелни рат. Од направе која је већини служила као писаћа машина и машина за игрице, рачунар је постао снажно оружје огромне употребне вредности.
Корисници Интернета и лично су се могли уверити у заузетост НАТО сајта, обарање бројних сајтова косовских Албанаца и сервера америчке морнарице. Једна од порука “Црне руке” била је да ће за сваки томахавк оборити по један сервер. Огромним количинама бескорисних информација загушивали су сервер и ускраћивали сервис. У војном смислу, овај напад није имао пуно ефекта, али је у маркетиншком био права катастрофа.
“Српски анђели” одлучили су се за суптилнију варијанту. Дистрибуирали су податке о цивилним жртвама и разарањима. Сајт НАТО свакодневно је био бомбардован са по две хиљаде порука. Напади на сервер подударили су се са изменама сајтова америчке војске и владе. Иако сервиси додељени за координацију бомбардовања нису били погођени, комуникациона инфраструктура имала је застоје. И портпарол Беле куће морао је да помене да су због “унутрашњих кварова” морали да буду “офлајн” неко време. Експерти нису могли да пренебрегну податак да су Срби преузели иницијативу на Интернету од Американаца, твораца светске мреже.
- “Српски анђели” дошли су до списка свих агената британске тајне службе МИ6, који делују широм света - каже наш саговорник. - Објављивање листе изазвало је пометњу у раду ове службе, то је била једна од најбоље чуваних тајни у Енглеској.
Хакерских жртава код нас готово да није било. Рачунарски системи војске, МУП-а, Савезног завода за статистику, физички су одвојени од јавних и других рачунарских мрежа. Готово све странице југословенских провајдера, политичких партија и фирми нападане су синхронизовано. Све хаковане странице биле су регистроване код “Нетворк солушн”, највеће фирме за регистровање домена.
Амерички стручњаци који се баве заштитом рачунара истовремено су кренули у обрачун и са домаћим хакерима. Кад је ФБИ покренуо опсежну акцију против њих, хакери су то схватили као копање ратне секире. Сајтови Сената и ФБИ били су данима неприступачни, Безбедносна агенција свету се правдала да су украдене само опште информације, а да се поверљиви документи добро чувају. После бомбардовања кинеске амбасаде српским и руским хакерима прикључили су се и кинески. За непун сат оборили су још три сајта америчке владе и упали на сајт америчког носача авиона Нимиц.
Хакери јесу мора за безбедност мреже и власнике поверљивих информација. Али, да су респектовани говори податак да је одељење одбране САД хакерску конференцију претворило у регрутни центар. Најбољим и најбистријим нуђен је посао стручњака за безбедност. Монеј, званичник владе, хакерима је рекао да је одељење одбране само у једној години забележило 22.124 очигледна напада на своје рачунаре. Сваки напад коштао је 1,5 милиона долара. Одбрани је тако нанета штета од 25 милијарди долара.

Антрфиле:

КИБЕР РАТОВАЊЕ

У ОРУЖАНОМ сукобу рачунарске нападе смеју да воде само припадници оружаних снага уз пажљиву процену штете противника. Објекат кибер напада је све што повезују, покрећу и опслужују рачунари (војни и рачунарски системи, системи државне управе, системи за контролу ваздушног и железничког саобраћаја, систем за снабдевање гасом, водом и струјом). Сарадник Пентагона и специјалиста за рачунарске мреже Џон Арквила, запањио је јавност писањем сценарија о киберском ратовању против кога ни један амерички бомбардер не би могао ништа. Он је видео експлозију атомских централа, рушење брана, али уништавањем изнутра, преко рачунарске мреже.
Екстремне групе у Француској извршиле су нападе на неколико владиних рачунарских центара, а Кина и Русија су јавно признале штету коју би кибер напади могли да направе. Два официра кинеске армије нагласили су опасност од ширења информатичког вируса зарад успостављања војне равнотеже између Кине и САД.

Нема коментара:

Постави коментар