понедељак, 18. новембар 2013.

Херој Гаврилин Валериј Дмитријевић – руски добровољац

Гаврилин Валериј Дмитријевић – руски добровољац


     
     Гаврилин Валериј Дмитријевић
    
     Рођен је 1960. године у околини града Гродно (Белорусија). У последње време живео је у Санкт-Петербургу, где је завршио економски факултет Лењинградског државног универзитета, после чега је упућен на катедру у Великије Луки, а затим извесно време радио као економиста у једном научно-истраживачком институту града Гродно, па је уписао постдипломске студије у Москви, али их није завршио, већ се упутио у Придњестровље.
    
     У Републици Српској је од новембра 1992. године. Ратовао је у саставу 2. РДО (Вишеград), 2. ОРДО (Горажде) и 3. РДО (Јеврејско гробље – Српско Сарајево) и краће време у бригади «Пантери» (Бијељина).
    
     Учесник је боја на узвишици Заглавак 12. априла 1993. године. Учествовао је у операцији Главног штаба ВРС «Орловац» на заузимању Трнова јула 1993. године. Учествовао је у диверзантској операцији 3. РДО на дизању у ваздух једног погона фабрике «Победа» у Горажду априла 1994. године. Укупно је у првим редовима провео око 2,5 године.
    
     Био је један од најпознатијих и најиздржљивијих добровољаца, увек ведар и расположен, проналазио излаз из сваке ситуације, због чега је добио надимак Крендељ (промућуран), без страха је ишао под мецима.
    
     Погинуо је 5. априла 1995. године од снајперске ватре на Грбавици – Српско Сарајево. Сахрањен је на војничком гробљу у селу Доњи Миљевићи у Српском Сарајеву.
     
    
     Валериј Гаврилин је у средини
    
     
    
     Олег Валецки, Валериј Гаврилин и официр руског батаљона
    
     
     Валериј Гаврилин отвара ватру из минобацача на Игману
    
     
     После упада у фабрику «Победа», Валериј Гаврилин је први слева у доњем реду

Српска.ру

Нема коментара:

Постави коментар