недеља, 1. април 2012.

Сећање на нишке равногорце

Извор: Вечерње новости, понедељак, 20 фебруар 2012

Равногорци „Лагер Ниша“ на фотографијама и у документима. Вредна и никад виђена архивска документација.

Капетан Петар Новаковић и поручник Ратко Несторовић.

НИШ - После седам деценија прикривања страдалаштва припадника и симпатизера Четничког (равногорског) покрета у „Лагер Нишу“, потомци логорисаних и стрељаних Равногораца коначно добијају какву-такву сатисфакцију. Ускоро ће уследити реализација нове поставке у музеју Концентрационог логора на Црвеном крсту у Нишу, с мноштвом необјављених фотографија и докумената, где ће први пут бити заступљени и логорисани припадници антифашистичког Четничкоравногорског покрета.

Великог посла латио се млади нишки историчар Александар Динчић. Помагали су му сарадници и колеге, професор историје Зоран Стевановић, из Алексинца, и Небојша Прокић из Ниша, али и сви добронамерни људи.

- У припреми смо, такође, имали велику помоћ и историчара Небојше Озимића, кустоса Народног музеја, као и директора Славише Поповића - каже Динчић. - У вишегодишњем раду нашли смо изузетно вредну и никад виђену архивску документацију.
Динчић посебно указује на документа о четничком војводи Михаилу Арсићу, команданту Медвеђског одреда и човеку о коме су партизанске књиге правиле неистините реконструкције. Немци су га, наводно, стрељали као партизанског сарадника, јер га је издао, заробио и предао рођени кум, војвода Јордан Кимић.

- Чак је и покојни војвода Александар Марковић Туларски до смрти био убеђен у ту причу. Из прикупљених докумената се јасно види да га је, по тражењу Гестапоа, ухапсила полиција. Кимић нема везе с тим, јер је био у Македонији с Војиславом Сајковићем, где су организовали ЈВУО. Арсић је стрељан као организатор Равногорског покрета у Јабланици. Сајковићев отац Сенадин био је главни за организовање саботажа на железници у Нишу - истиче Динчић.

У склопу поставке издата је и брошура о мајору Добривоју Маринковићу, команданту Горског штаба 12, и официру који је први, пре комуниста, започео покрет отпора против окупатора у југоисточној Србији.

НОВАКОВИЋ И НЕСТОРОВИЋ

У НОВОЈ поставци ће бити и следеће фотографије:

- Капетан Петар Новаковић, ађутант 2. јуришног одреда СДС у Нишу. Због сарадње с равногорцима, гестаповци су га мучили по самицама и стрељали 8. јула 1943. на Бубњу с још 40 логораша.

- Поручник Ратко Несторовић, командант 3. нишке четничке бригаде Чегарског корпуса ЈВУО. Заробљен од Бугара и преко нишког логора интерниран на принудни рад у Линц (Аустрија). После рата остао у емиграцији.

Нема коментара:

Постави коментар