субота, 22. март 2014.

Споменик српских бораца 1991-2000

Између хотела Романија и Општине Соколац изграђен је споменик изгинулим ратницима у отаџбинском рату 1991-2000.године. Основне карактеристике споменика су: симболизује суштину српског бића и српско тројство у коме доминира вјера и вјечно оплакивање погинулих и изградња тврђаве као заштите тог бића. Крст је симбол вјере. Пролазак кроз крст из доњег дијела означава у стварности прочишћавање – катарзу теста стварности и излазак у горњи дио, у живот, у нови живот и ново вријеме. Изнад су нарикаче које оплакују жртве. Издиже се тврђавски дио у облику тројства, тврђаву духовно као симбол сталног вјековног српског отпора и живота.

Симболика плоче је у облику крста цијели зид, зид крстова између сваке четири плоче.

Исписана имена на ливеним плочама смјештена су на крилима споменика. На плочама су угравирана презимена, почетно име оца, име, вријеме рођења и смрти. На споменику је уписано 1170 бораца.

Плоче су сложене по општинама и азбучном реду изгинулих бораца. Аутор и идејно ријешење споменика дао је академски вајар мр. Момчило (Илијин) Крковић из Београда. Извођач радова је „Термаг“ Аранђеловац, а донатор Гавро Лазаревић из Ајдановића.

Каменорезачке радове извео је Сава Димитријевски из Аранђеловца. Надзорни орган Владимик Радаковић. Руководилац извођења радова је Велемир Беатовић из Читлука.

spomenik srpskih boraca13032014

Израду пројектне документације радила је дипл.инж.арх. Душанка Белић из Београда. Дизајнер је академски сликар мр. Илија (Момчилов) Крковић.

О изградњи споменика одлучио је организациони одбор и руководство општине Соколац.

Споменик је откривен 2. августа 2001. године на славу општине у присуству многобројних личности, званица и грађана. Вијенац на споменик положио је и увеличао славље тадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић.

(www.opstinasokolac.net)

- Ово је прави споменик борцима - ратницима, а не она срамота у Београду код железничке станице. Две плоче, метална и стаклена, без државног грба и заставе, а камоли неког имена. По мени НАЈВЕЋА СРАМОТА СРБИЈЕ!!

Погледајте шта неколико пролазника мисли о томе...


"Дан Ветерана - Видовдан"

1 коментар:

  1. Анониман22. март 2014. 21:37

    Da li moze neko da mi odgovori onda na sledece pitanje,policija je bila na polozajima do novembra 2000te godine koliko sam ja upucena.Zasto onda na tom spomeniku nema imena i tih ljudi?A isto su od prvog dana pa do poslednjeg branili nasu Srbiju.

    ОдговориИзбриши