четвртак, 23. фебруар 2012.

РС не признаје борце Крајине

Извор: ПРЕСС РС Бањалука 23. 11. 2011

БИВШИ ПРИПАДНИЦИ ВРСК ТВРДЕ ДА СУ ДИСКРИМИНИСАНИ

Борци некадашње Војске Републике Српске Крајине који живе у Републици Српској оптужили су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС да их је заборавило у нацрту новог закона о правима бораца и ратних војних инвалида.

ОСТАВЉЕНИ БЕЗ РАТНОГ СТАЖА Борци бивше ВРСК

Огорчени борци из Крајине захтевају од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС да у новом закону о правима бораца исправе ову неправду и изједначе статус српских бораца из некадашње РСК с оним који имају њихови саборци из Војске РС.
Укинута борачка права

- Недопустиво је да се у нацрту новог закона о правима бораца нигде не помиње велики број садашњих држављана РС који су били припадници војске бивше РСК. Због ове дискриминације неколико хиљада српских бораца нашло се у готово безизлазној ситуацији. Једино овим људима одузето је елементарно право да остваре статус који су успели да регулишу припадници свих војски које су учествовале у грађанским ратовима на подручју бивше Југославије - каже за Пресс РС Зоран Бркић, председник Удружења резервних војних старешина бивше РСК у Републици Српској.

------------------------------------------------------------------------------------
Шкорић: Оправдано незадовољство

Мико Шкорић, потпредседник Скупштине Борачке организације РС, за Пресс РС каже да у потпуности разуме незадовољство бивших сабораца из некадашње РСК предложеним Нацртом закона о правима бораца и РВИ.
- Многи Крајишници су дали своје животе на бранику Републике Српске и заиста није фер да у новом закону за њих нема места које су заслужили. БОРС подржава њихове захтеве и надам се да ће наредних дана у јавној расправи бити озбиљно покренуто и ово питање - каже Шкорић.
-------------------------------------------------------------------------------------

Наводећи да су до 2002. године ратним ветеранима из некадашње Српске Крајине власти РС признавале одређена права која су их изједначавала са припадницима ВРС, али да су та права после укинута, Бркић додаје да је парадоксална чињеница да је припадницима бивше Војске РСК и даље омогућено право стицања статуса РВИ, њиховим породицама статус породица погинулих бораца, док, истовремено, ниједном припаднику бивше ВРСК није признат статус борца.
- Припадницима Војске Српске Крајине једино је признато учешће у ЈНА и Војсци Југославије од 17. августа 1990. до 19. маја 1992. године, као и оно што су неки борци из Српске Крајине остварили у војним поштама ВРС. За све припаднике ВРСК који живе у РС и имају њено држављанство данас је крајњи максимум остваривање статуса борца седме категорије! Ако то није дискриминација, онда заиста не знам шта јесте - каже Бркић.
Председник Удружења резервних војних старешина бивше РСК такође истиче да у нацрту новог закона о правима бораца и РВИ који треба да ступи на снагу 1. јануара 2012, не постоји ниједан орган преко ког би борци некадашње ВРСК могли да остваре своја права.
- У ранијем закону барем нам је било омогућено да ратни стаж уписујемо у Фонд ПИО. У нацрту новог закона сад имамо ситуацију да се и за ПИО тражи категоризација и њена правоснажност, али је уверења о учешћу у рату тренутно немогуће извадити одлуком Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС! Заиста је срамота да се људима који су раме уз раме са својом браћом из ВРС учествовали у пробоју Коридора 1992. године, у операцијама око Бихаћа 1994. и многим другим војним акцијама у којима се решавала судбина српског народа и у којима је немали број Крајишника дао свој живот, данас одузимају сва права - каже Бркић.
Ђокић: Не могу да буду једнаки

С друге стране, из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС тврде да у Нацрту закона о правима бораца и РВИ, који је на посебној седници Народне скупштине РС разматран и усвојен 4. новембра, не постоји дискриминација бораца из некадашње РСК и да је јавном расправом могуће додатно побољшати предложени закон.
- Позивам све бивше борце из РСК да активно учествују у јавној расправи о Нацрту закона и изнесу своје примедбе и сугестије. Иако смо спремни да уважимо разне идеје и ставове, морам нагласити да није могуће изједначити статус бораца који су на првој линији фронта учествовали осам или девет месеци, какав је случај био у РСК, с борцима из РС који су пуне четири године имали тај положај. У сваком случају, отворени смо за сарадњу како би предстојећи закон задовољио све оне који су учествовали у стварању и одбрани РС - каже за Пресс РС Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Борис Кнежевић

2 коментара:

  1. jaka nam drzaava trebalo bi pobiti svu gamad u skupstini da bi se nesto promenilo

    ОдговориИзбриши
  2. Срамота заборавити људе који су своје животе уграђивали у темеље Републике Српске.Данас су заборавили борце ВРСК сутра су на реду борци ВРС.Нека се посраме господа у фотељама људи који су себе несебично давали за њихово боље сутра!!!! Постидите се већ једанпут !!!

    ОдговориИзбриши