недеља, 8. децембар 2013.

Ми волимо НАТО и НАТО воли нас (волео нас је и 1999) Слике НАТО злочина из 1999.


Одржана Прва Београдска Недеља НАТО-а, од 2.децембра до 6.децембра 2013.

Под слоганом:  Ми волимо НАТО и НАТО воли нас

Марија Миловановић, шефица пројектног одељења АФИКАД-а учествовала је на Првој 
Београдској Недељи НАТО-а одржаној од 2.децембра до 6.децембра 2013.године у 
организацији Центра за Евро-Атлантске студије (ЦЕАС) и Ресурс центра (РЦСГ). 
Почетак овог програма свечано је отпочео кроз серију манифестација који су се реализовали уз логистичку подршку амбасаде Словачке у Србији - НАТО контакт амбасаде у Србији и подрзани од стране Одељења за јавну дипломатију НАТО-а Брисел. Полазници су посетили релевантне институције које се баве питањима спољне политике, одбране и безбедности Србије. 

’’Посебан фокус дат је ширењу НАТО-а на Западни Балкан и институционалним односима сарадње Србије и НАТО. У оквиру програма организована су предавања, дебате, радионице, састанци са релевантним актерима на тему Евро-Атлантских интеграција. Пажња је била усмерена овог програма и на заговарање регионалне сарадње у областима безбедности, одбране и борбе против организаованог криминала. Разматрала су се и горућа глобална питања попут следећих: ко; зашто и кад има одговорност да регује у спречавању масовних злочина против човечности и геноцида и на територији других земаља. У фокусу била је и анализа стања у систему безбедности Србије; постојећи и недостајући реформски кораци пре свега у успостављању демократске контроле над системом безбедности, за коју се сматра да се мора и институционално преуредити у складу са потребама и могућностима Србије; анализа стратешких докумената; међународних и билатераних споразума државе Србије; питања људских права припадника система бебедности/ грађана у цивилу; веза између механизама транзиционе правде и реформе система безбедности, 
поготово у земљама које су почетне демонтаже ауторитарних режима спровеле хвале вредним ненасилним методама; суочавања са прошлошћу и о улози система безбедности у сукобима које је обележио велики број ратних злочина и избеглог становништва’’. 
 
Организатори истичу да ће БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА НАТО-а постати редован годишњи догађај на коме ће се секторски и интердисциплинарно разматрати сва активна глобална, безбедносно одбрамбена и енергетска питања са којима се регион Западног Балкана, ЕУ и НАТО суочавају.

САРАДЊА | ОБРАЗОВАЊЕ | ЗАГОВАРАЊЕ 
www.афицад.орг 


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Подсећамо да нас је НАТО волео и 1999. године. Погледајте како...

Слике НАТО злочина из 1999.

АГРЕСИЈА НАТО на Савезну Републику Југославију, под именом "Савезничка снага" (Милосрдни Анђео), почела је 24. марта 1999, а завршена 10 јуна.

У рату је на страни Алијансе учествовало 19 дражава чланица. Ако се урачунају и оне ван НАТО које су дале писте и другу помоћ, СРЈ је напало 26 држава.

Укупна материјална штета у СРЈ, или прецизније у Србији, процењена је на више од 100 милијарди долара.

НАТО је током агресије уништио или оштетио 1.026 цивилних објеката. Потпуно је разорио 7 индустријских и привредних објеката, 11 енергетских постројења, 38 мостова, 28 радио и ТВ-репетитора, 470 км путева и 595 км пруга. Оштећено је 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 основних и средњих школа, 29 манастира и 35 цркава.

Агресори су имали 743,8 милиона становника и државни буџет од 3.312 милијарди долара, а СРЈ 11,5 милиона становника и буџет од 3,85 милиона долара.

НАТО је агресију започео са 464 летелице, а завршио са 1.040. Оне су лансирале више од 400.000 пројектила, а СРЈ је гађана и са 1.000 крстарећих ракета. Укупна маса ових убојних средстава је око 22.000 тона.

Српске снаге су од 24. марта до 10. јуна имале 753 погинулих: 589 војника и 172 полицајца.

НАТО је убио око 2.000 и ранио око 10.000 цивила.
















































3 коментара:

  1. Одговори
    1. Жалосно шта раде за шаку долара :(((
      |

      Избриши
  2. A zbog cega niste organizovali skup ispred mesta gde je odrzavana ta sramota pa da se skrene paznja na ratne veterane ,i mi valjda imamo prava glasa,borio sam se protiv njih necu valjda sad da ih oberucke prihvatim i da budem srecan zbog toga.....

    ОдговориИзбриши