субота, 7. децембар 2013.

БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА НАТО-а (Србија на коленима)

Лице српског националног мазохизма! Да ли то значи да ке Џејми Ши био у праву кад је рекао: "спокојно бомбардујте Србе, врло брзо ће они то заборавити"?!via Сергеј Белоус

Овде: линк фотографија нато злочина над Србијом из 1999.
http://dan-veterana.blogspot.com/2013/03/1999.html




Доле: Разни текстови око "пројекта" названим београдска недеља натоа...





BELGRADE NATO WEEK – БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА НАТО-а 

Jelena Milić

Позивно писмо

Поштовани,

Центар за евроатлантске студије из Београда и Ресурс Центар Стари Град позивају чланове омладине политичких странака, младе заинтересоване за међународне односе, да размотре могућност да постану полазници - полазнице нашег вишегодишњег програма 30 МЛАДИХ СТРУЧЊАКА О НАТО ТЕМАМА који реализујемо у сарадњи са НАТО одељењем за јавну дипломатију.

Идеја овог програма је да млади, формално политички ангажовани грађани Србије редовно у својој странци, локалној заједници али и медијима системски мултипликују знања и вештине које су стекли у програму у циљу одговорног обавештавања јавности у Србији о темама које јој могу, касније, помоћи у самосталном доношењу одлука на основу довољно релевантних информација, детаљније упознају не само са основним информацијама о томе шта је и како функционише НАТО, већ и са тиме са каквим се изазовима НАТО сусреће, шта се дешава са ЕУ Заједничком безбедносном и одбрамбеном политиком, какве се дебате воде у земљама чланицама НАТО и ЕУ о будућности ових организација, какви су институционални односи НАТО са другим глобалним организацијама попут УН, регионалним организацијама попут ОСЦЕ и наднационалним попут ЕУ, са појединим земљама попут Русије и Кине, шта су стратешки циљеви НАТО, како се реализују, где је НАТО и на који тачно начин је активно тренутно укључен, како су wикилеакс и Сноуден утицали на функционисање НАТО и ЕУ...

Посебан фокус биће дат ширењу НАТО на Западни Балкан и институционалним односима сарадње Србије и НАТО. Сматрамо да су различити друштвени актери у Србији одговорни да, иако војно неутрална земља, кроз политичке и јаве дебате детаљније информишу и себе и друге о овим процесима јер они утичу и на спољну политику Србије али и на њену унутрашњу политику. У оквиру програма биће организована предавања, дебате, радионице, састанци са релевантним актерима као и студијска путовања.

Први бриселски споразум отворио је врата и за нормализацију безбедносне сарадње између Србије и Косова* која је најслабија карика регионалне безбедносне сарадње. ЦЕАС и РЦСГ се надају да ће кроз реализацију овог програма бити олакшано јавности у Србији да прихвати и ову нову политичку реалност. Споразум је, такође, прилика да се у Србији отворе и питања усаглашавања Националне стратегије безбедности са Лисабонским споразумом и Првим бриселскм споразумом, модернизовање Националне стратегије одбране, и коначно усвајање Националне стратегије спољне политике Србије.

Почетак овог вишегодишњег програма програма ЦЕАС и РЦСГ свечано ће се обележити од 2. до 6. децембра током прве БЕОГРАДСКЕ НЕДЕЉЕ НАТОа, кроз серију манифестација које ће се реализовати и уз логистичку подршку амбасаде Словачке у Србији - НАТО контакт амбасаде у Србији, што ће бити и прилика да се избрани полазници упознају и од њих створи група са којом ће ЦЕАС и РЦСГ касније стално радити и подстицати њихову даљу комуникацију и заједничке акције. Предвиђено је да се за полазнике овог пута организују посете релевантним институцијама које се баве питањима спољне политике, одбране и безбедности Србије, организује серија дебата, али пре свега да се они директно међусобно упознају и да се институционализује њихов даљи заједнички рад на обучавању својих партијских колега и суграђана о НАТО, кроз формирање заједничких профила на друштвеним мрежама, прикупљање корисних радних материјала, контаката и друго. Агенда БЕОГРАДСКЕ НЕДЕЉЕ НАТОа налази се у прилогу.

  Искрено се надамо да ће БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА НАТО-а постати редован годишњи догађај на коме ће се секторски и интердисциплинарно разматрати сва активна глобална, безбедносно одбрамбена и енергетска питања са којима се регион Западног Балкана, ЕУ и НАТО суочавају. Посебан фокус ће бити на заговарању регионалне сарадње у областима безбедности, одбране и борбе против организаованог криминала. Циљ нам је да се током те Недеље разматрају и горућа глобална питања попут следећих: ко; зашто и кад има одговорност да регује у спречавању масовних злочина против човечности и геноцида и на територији других земаља. У фокусу сваке Недеље биће и: анализа стања у систему безбедности Србије; постојећи и недостајући реформски кораци пре свега у успостављању демократске контроле над системом безбедности, за који сматрамо да се мора и институционално преуредити у складу са потребама и могућностима Србије; анализа стратешких докумената; међународних и билатераних споразума државе Србије; питања људских права припадника система бебедности/ грађана у цивилу; веза између механизама транзиционе правде и реформе система безбедности, поготово у земљама које су почетне демонтаже ауторитарних режима спровеле хвале вредним ненасилним методама; суочавања са прошлошћу и о улози система безбедности у сукобима
које је обележио велики број ратних злочина и избеглог становништва.

Заинтересовани учесници могу кратко мотивационо писмо и биографију доставити на е – маил тибор.молдваи@цеас-сербиа.орг до петка, 29.11.2013. у подне. Трошкови смештаја и путни трошкови су обезбеђени.

Унапред се захваљујемо.

Срдачно,

Јелена Милић                 Милош Кузмановић
ЦЕАС Директорка         РЦСГ Директор


Сусрет помоћника министра Миомира Удовичког са учесницима пројекта „Београдска недеља НАТО“

Помоћник министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Миомир Удовички примио је 4. децембра у МСП учеснике пројекта „Београдска недеља НАТО". Пројекат се реализује у организацији Центра за евроатлантске студије из Београда и Ресурс Центра – Стари град, уз подршку Одељења за јавну дипломатију НАТО и Амбасаде Словачке Републике у Београду, која је од јануара ове године контакт амбасада за сарадњу Р. Србије и НАТО. 

Амбасадор Удовички је учеснике пројекта упознао са приоритетима безбедносне политике Р. Србије, актуелним стањем односа Р. Србије и НАТО, као и активностима и механизмима сарадње у оквиру програма Партнерство за мир.

У разговору су учествовали и представници Сектора за политику одбране Министарства одбране Р. Србије, који су учеснике информисали о војним аспектима учешћа Србије у програму Партнерство за мир.

Министарство спољних послова Републике Србије

Представници Форума младих на семинару Београдске недеље НАТО-а

Циљ је да се млади упознају са овом организацијом и њеном сарадњом са Републиком Србијом.

Председник Форума младух Крагујевац Александар Николић и потпредседница Форума младих Нови Сад Данијела Марчета  активно учествују на програму 30 младих стручњака о НАТО темама.

Cilj je da se mladi upoznaju sa  ovom organizacijom i njenom saradnjom sa Republikom Srbijom.
Семинар се одржава од  2. до 6. децембра и његов циљ је да се млади и политички ангажовани грађани упознају са НАТО-м као организацијом и основама њеног функционисања као и сарадње са Републиком Србијом.

Такође, представници Форума младих на овом семинару ће имати прилику да о питањима односа Србије и НАТО, Србије и ЕУ, регионалној безбедносној сарадњи и будућем спољнополитчцком курсу Србије, разговарају са многим предавачима из света академије, медија и истразивачких организација; народним посланицима; представницима министарства одбране и спољних послова као и представницима међународних организација дипломатских представншстава која раде у Србији.

Александар Николић и Данијела Марчета сматрају да ће Београдска недеља НАТО-а допринети њиховом знању о темама везаним за безбедност и међународне односе а посебно се радују сарадњи са младим људима из других политиких странака у Србији.

СДП

Одржана Прва Београдска Недеља НАТО-а, од 2.децембра до 6.децембра 2013.

Марија Миловановић, шефица пројектног одељења АФИКАД-а учествовала је на Првој 
Београдској Недељи НАТО-а одржаној од 2.децембра до 6.децембра 2013.године у 
организацији Центра за Евро-Атлантске студије (ЦЕАС) и Ресурс центра (РЦСГ). 
Почетак овог програма свечано је отпочео кроз серију манифестација који су се реализовали уз логистичку подршку амбасаде Словачке у Србији - НАТО контакт амбасаде у Србији и подрзани од стране Одељења за јавну дипломатију НАТО-а Брисел. Полазници су посетили релевантне институције које се баве питањима спољне политике, одбране и безбедности Србије. 

’’Посебан фокус дат је ширењу НАТО-а на Западни Балкан и институционалним односима сарадње Србије и НАТО. У оквиру програма организована су предавања, дебате, радионице, састанци са релевантним актерима на тему Евро-Атлантских интеграција. Пажња је била усмерена овог програма и на заговарање регионалне сарадње у областима безбедности, одбране и борбе против организаованог криминала. Разматрала су се и горућа глобална питања попут следећих: ко; зашто и кад има одговорност да регује у спречавању масовних злочина против човечности и геноцида и на територији других земаља. У фокусу била је и анализа стања у систему безбедности Србије; постојећи и недостајући реформски кораци пре свега у успостављању демократске контроле над системом безбедности, за коју се сматра да се мора и институционално преуредити у складу са потребама и могућностима Србије; анализа стратешких докумената; међународних и билатераних споразума државе Србије; питања људских права припадника система бебедности/ грађана у цивилу; веза између механизама транзиционе правде и реформе система безбедности, 
поготово у земљама које су почетне демонтаже ауторитарних режима спровеле хвале вредним ненасилним методама; суочавања са прошлошћу и о улози система безбедности у сукобима које је обележио велики број ратних злочина и избеглог становништва’’. 
 
Организатори истичу да ће БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА НАТО-а постати редован годишњи догађај на коме ће се секторски и интердисциплинарно разматрати сва активна глобална, безбедносно одбрамбена и енергетска питања са којима се регион Западног Балкана, ЕУ и НАТО суочавају.

САРАДЊА | ОБРАЗОВАЊЕ | ЗАГОВАРАЊЕ 
www.афицад.орг 


2 коментара:

  1. Бедника ,никоговића, и полтрона у србији никад није мањкало.Уосталом од таквог ,матерјала, кроз стотинак пар векова постадоше,хрвати,муслимани,бошњаци,црногорци,македонци .

    ОдговориИзбриши
  2. Posaljite pismo kritike i upozorenja ovim mladim ljudima,mozda ne znaju sta cine ili ih secanje ne sluzi najbolje ...

    ОдговориИзбриши