недеља, 20. март 2011.

Ветеран доказивао суду да је Ратни Војни Инвалид

Невоље Горана Илића (45) из Лештана,који је као војник ЈНА тешко рањен током борби на тлу хрватске

Ветеран Горан Илић


ГОРАН Илић (45), из Лештана, почетком деведесетих, као војник ЈНА тешко је рањен током борби на тлу хрватске. Повреде које је тада задобио везале су га за кревет. Пролазећи кроз разне комисије, у јесен 1999. године, коначно добија решење да као осамдесет одсто неспособна особа прима инвалиднину. Међутим, тачно после десет година, у октобру 2009. године, Министарство рада и социјалне политике укида му право на накнаду.
Да мука буде тежа, одмах затим, министарство га тужи за "неосновано богаћење", тражећи да врати новац који је примао претходну деценију.

- Илић је годинама неспособан да се стара сам о себи и да без пратње излази из куће - прича Горанове муке адвокат Војин Биљић. - Поред инвалидности у левој руци и нози ослабио му је и вид. Има проблема са памћењем, психички је нестабилан.
Радно неспособни ратни ветеран по првостепеном решењу морао је држави да уплати милион и шесто хиљада динара. Његови стари родитељи, који се брину о њему, били су приморани да правду потраже на суду. Пошто нису имали новца у помоћ им је притекао београдски адвокат Војин Биљић, који га бесплатно заступа.
- Невероватно да у образложењу првог решења пише да је Илић принудама, уценом, притиском и другим недозвољеним ситуацијама крајем деведесетих дошао до инвалиднине. А, он скоро две деценије живи као биљка - објашњава Биљић.
Срећом, правда у овом случају није била слепа, па је у Управном суду, средином фебруара, после маратонског суђења, Илићу признато својство ратног инвалида.
И у наредном периоду мораће да буде стрпљив, јер још нису завршени процеси у којима држава треба да му исплати инвалиднине за претходне две године и накнаду за погоршано здравствено стање, као и процес за утврђење дискриминације.

СТАЊЕ
- ДРЖАВА по Закону о спречавању дискриминација особа са инвалидитетом мора да обрати посебну пажњу када су у процесу странке са инвалидношћу. Међутим, то овде није био случај. Судећи по две последње отпусне листе Илићу је данас много горе здравствено стање него пре две године - објашњава Биљић.

2 коментара:

  1. Слава Богу! Правда је спора али достижна.Патње које је мученик претрпио душевне за све ове године - сама помисао је страшна.Милошћу Божјом, нека се полако врати осмех и животна радост на то тужно лице.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман20. март 2011. 20:06

    Каква нам је власт поданичка, прво ће укинути инвалиде и борце. А знате ли да борци немају право на сахрану уз војне почасти. Ако је ово Србија за коју се гинуло, тешко поколењима а и славним прецима. Стиди се социјално одговорна власти, својим џеповима и менторима!

    ОдговориИзбриши