среда, 14. септембар 2016.

"ЉУДИ, МИ НОЋАС ИМА ДА ИЗГИНЕМО"

Херојски говор капетана Цвијовића који леди крв у жилама и поносом испуњава Србе.

Капетан Цвијовић и његова три вода требало је да буду жртвовани да би се сви остали могли извући, али они су ипак савладали бројнију бугарску војску.Прелепу причу написао је и поставио на свом Фејсбук профилу новинар Дарко Николић, а ми је овде преносимо у целости.

– Ову сто година стару причу нећете наћи у мом роману о Гвозденом пуку. Не може у њега све да стане. Али, сто година откако се десила, ето је. Да подсети на нешто важно.

Ово је прича о онима који су знали мало више. А који су веру држали толико високо, да их је и довела пред вас. И, та сто годину стара прича иде овако.

Шумадијска дивизија. Као и свака од дивизија српске војске, имала је четири пука првог позива. Односно, четири пута по око 4.000 људи, колико је било у сваком пуку. Сваки пук је имао неки редни број. Ово је прича о “десетом”, пешадијском. Уморан је био. Десеткован. Борио се по Мачви, па морао да се пребаци на југоисток Србије, јер су Бугари кренули на ту исту Србију. А тамо, на југоистоку… Десети пук се нашао у великом проблему. Окружен са три стране, претило му је уништење јер су Бугари почели да затварају и једини правац за извлачење преосталих војника тог пука.

Пуковник Туцовић је, како је забележио Милан Шантић тамо негде после Великог рата, позвао једног од својих подређених, командира треће чете капетана Радомира Цвијовића. Дао му је наређење које се не даје често. Да са војницима оде и жртвује се како би остали преживели.

– Цвијовићу… Један бугарски батаљон прешао је вечерас реку Власину. Он има задатак да нам пресече одступницу. Наређујем ти да од своје чете узмеш три вода. Четврти нека ти остане у резерви. До седам сати ујутру мораш пронаћи тај бугарски батаљон и пребацити га преко Влесине. Јеси ли разумео? – рече први човек пука.

– Разумем, господине пуковниче. Али ви знате да ниједан мој вод нема више од четрдесет пет редова. Има ли где записано да су три овако багљава вода изнурених и пропалих војника напала цео један батаљон? Моја три вода не броје више од сто тридесет људи, а треба да нападну батаљон од хиљаду или, можда, хиљаду и двеста Бугара, који су тек дошли из Трнова, одморни и спремни за борбу. И још треба да их потучем и претерам преко небујале реке?

– Богами, Цвијовићу, тако што до сад није записано. Али ноћас ћемо и то забележити.

– Онда, господине пуковниче, мени изгледа овако: ви жртвујете мене и моја три вода да изгинемо, да би сте се ви могли извући и сачувати пук.

– Тако је. Ти правилно мислиш. Видиш ли оне ватре у даљини? Оно су бугарске ватре. Заокружили су нас са свих страна, а сада је овај батаљон упућен да нам пресече и једини пролаз који је остао. Ако му то пође за руком ми смо заробљеници.

– Добро, господине пуковниче – рече капетан Цвијовић и, недуго затим, оде својим војницима.

– Вечерас ћемо отворено разговарати, војници моји. Добио сам једну тешку заповест. Када се она преведе на наш војнички језик, значи ово: три вода моје чете ноћас ће да се туку и гушају с Бугарима, јер Десети пук мора да се спасе пре зоре. Дакле, људи, ми ноћас има да изгинемо. Сваки од вас нека понесе фишеклије са сто педесет метака, бомбе и ашове. Везе немамо ни с ким ни десно ни лево. Идемо у маглу, па шта нам Бог да. Потребно је само да се чврсто држимо један уз другог.

Настао је  тајац међу људима. Она мучна тишина као када се мртви сахрањују. На лицима “багљавих” редова није се могло ништа прочитати: ни страх, ни ужас, ни револт. Они су немо ћутали и само гледали у свог капетана, чије су очи севале као муње испод густих обрва на којима су светлуцале капљице кише и снаге. А он настави:

– Војници, ако има ко међу вама па се толико уплашио и не сме да кране, онда нека одмах иступи и каже: “Ја не смем!”, поштедећу га и оставити у четвртом воду, а на његово место узећу другог, храбријег војника.

Из мрака се јави глас једног редова:

– Господине капетане, хоћете ли и ви поћи с нама?

-Разуме се. Зар бих ја могао напустити чету?

– Онда ћемо поћи сви! – одговорише прокисли војници, а на њиховим лицима као да заблиста нови жар и снага.

– Значи сви ћете са мном?

– Хоћемо сви!

Припреме нису дуго трајале. Навикли на оваква изненађења, војници су дохватили пушке, напунили фишеклије муницијом и сваки понео три бомбе. Мокра шаторска крила пребацили су преко торбака. То је било све. Зар је њима потребно што друго, и зар су они навикли на боље? Тако се иде већ годину дана. И сад ће кренути у маглу, у планине на које се сручила помрчина хладног октобарског неба, у снег и кишу, у смрт… Као чета бескућника, чета изгнаника.

Ватре су се лагано гасиле и цврчало је мокро грање. Можда су то последње ватре које ће остати за њима.

– Капе скини! – кратко је командовао капетан Цвијовић и први скинуо шапку са главе.

Војници су то исто учинили. Његове крупне црне очи, које су малочас севале као ватрене муње, испуни нека чудна, племенита благост. У мрачно небо он упре свој молећиви поглед и, уместо да одржи последњи говор војницима, обрати се Богу:

– Велики Оче свију људи, молим Ти се спаси и сачувај моје војнике. Помози им у овој мрачној ноћи и у невољи. Њихов пород и њихове њиве чекају да се живи врате. Буди нам милостив као што си увек био, јер ми нисмо ушли у рат да отимамо и пљачкамо туђе, него да бранимо своја села и своје куће које су нам дедови оставили. Покажи нам пут правде и победе, пут славе и части. Благословено име Твоје, Господе, на вијеки вијеков! Амин!

Војници су се прекрстили и у чудној побожности шапутали име Господње. А онда, кратка команда поново је одјекнула кроз ноћ:

– Покри с’! Напред!

Капетан Цвијовић је на једном узвишењу, баш над потоком у ком су Бугари потражили спас од хладноће, те ноћи наредио војницима да свако себи ископа једну рупу, колико да у њој стоји. Рупе су биле на сваких седам, осам метара. Када је намамио непријатеља на свој положај, дочекао га је снажном ватром, а четврину војника хитро послао да зађу около, у напуштени поток, па да с леђа изненаде освајача који је већ пошао узбрдо. Бугарски батаљон је био уништен. Преко 200 заробљеника, преко 150 мртвих. Остали побегли. Капетан Цвијовић је наредио да се мртви сахране. Над гроб бугарског команданта, у чијим стварима пронађоше дневник, а у њему записе како су се војници бунили што иду у рат против Срба, ставише крст од грања.

А онда, за њега, за све изгинуле Бугаре… српски војници испалише – почасни плотун. Тек да нас, сто година касније, подсете да неће остати ништа од нас, осим наших дела и наше части.

(Телеграф.рс / Дарко Николић)

"Дан Ветерана - Видовдан"

19 коментара:

 1. Trebalo bi cesce objavljivati ovakve clanke o svetloj istoriji nasih predaka.Suze su mi navrle na oci dok sam ovo citala,ali sam bila i jako ponosna sto sam SRPKINJA.Slava i vecno hvala ovakvim junacima!Sto rekao Rajs:Srbi su jedno u ratu,a drugi ljudi u miru.

  ОдговориИзбриши
 2. Treba snimiti film o ovome....

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Пиши петицију брате!Контактирај човека који је написао ово!организуј!

   Избриши
 3. Kad je ovo bilo?! Koje godine, u kom ratu?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Први светски рат ,вероватно друга половина октобра 1915.

   Избриши
 4. Vrlo dirljiv i veoma poucan clanak.
  Bilo bi lepo da nasa deca imaju vecu svest o tome sta znaci biti patriota i boriti se da odbranis ono sto je samo tvoje. Decu nam u skolama uce takvim glupostima i od njih zele da budu odlikasi sa praznim glavama..Roditelji dragi, ucite vasu decu da budu ljudi, da budu posteni i da uvek imaju na umu da su tu gde jesu i to sto jesu zahvaljujuci mnogim zrtvama koje su svoj zivot dali za buduca pokolenja!
  !!!

  ОдговориИзбриши
 5. SRBI SU ZNALI DA PISU ISTORIJU I UVK SU BILI BORCI . NMOZ JDAN LJIGAVAC I NARKOMAN VODITI I NASLDITI KOMANDU NAD SRBSKOM VOJSKOM SMNA VULINA SMRADA . HROJI S PRVRCU U GROBOVIMA ...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nemoj brate "srbskom vojskom"!srbija je uvek imala srPsku vojsku,srPsku crkvu,srPskog cara i kralja,srPskog patrijarha,srpski narod...pa zar nam ista kuhinja namece ustasoidna tri rasirena prsta i srbski jezik

   Избриши
 6. E OVAJ CVIJOVIĆ ME PODSETI NA MINISTRA VOJNOG VULINA, ISTI ISTIJANI.

  ОдговориИзбриши
 7. Још плачем, а груди ми се надимају од туге и поноса. Да ли смо достојни предака? Теши ме песма Милана Ракића, написана пред Балканске ратове: "Нама данас кажу/ деци овог века/ да смо недостојни историје наше/ и да нам се душе опасности плаше." Зна се како су се Срби у Балканским и Великом рату показали. Хоћу да верујем да смо и данас спремни да бранимо слободу Отаџбине и слободу духа.

  ОдговориИзбриши
 8. Боље је да један лав води и крдо магараца, него да крдо лавова води један магарац!

  ОдговориИзбриши
 9. " SLAVA I HVALA DOVEKA SVIM OVIM SRBSKIM HEROJIMA IZ PRVOG SVETSKOG RATA...JER SU TO SVI VITEZOVI...HAJDUCI I HEROJI BILI SVI DO JEDNOGA...SAMO DA BI ODBRANILI SVOJU SVETU ZEMLJU SRBIJU KAO I SVETI SRBSKI ROD !...
  ...ZIVELA SVETA ZEMLJA SRBIJA I SVETI I BOZIJI SRBSKI ROD KAO I PRAVOSLAVNA...JEDINA ISKRENA I OD BOGA DATA VERA U VEK VEKOVA !!! "
  🙏⛪️🙏❤️🇷🇸💋🇷🇸🍻🇷🇸❤️🇷🇸🇷🇺💋🇷🇸🇷🇺🍻🇷🇸🇷🇺🙏⛪️🙏

  ОдговориИзбриши
 10. Ето шта су дочекали ти јунаци да њихови потомци пишу писмом душманина са којим су се они клали.
  Срамота!

  ОдговориИзбриши
 11. Na cast i ponos svakog srbina,ovakvi svetli primeri vitestva a ne ko placenici i pljackasi koji proistekose od CRVENE KUGE.

  ОдговориИзбриши
 12. СЛАВА И ХВАЛА НАШИМ ЈУНАЦИМА. Да треба више оваквих текстова, филмова у јавним медијима, али нажалост овом нашем болесном народу то не би било занимљиво поред" културних и образовних серијала ЗАДРУГЕ, ПАРОВА " и осталих бљувотина.

  ОдговориИзбриши
 13. Slava herojima...a izdajice da gore u paklu....bilo bi opet patriota da brane ovu zemlju...ne dao Bog rata!
  Srbin je uvek bio dobar ratnik,nek dusmani to upamte!

  ОдговориИзбриши