петак, 22. април 2011.

(НЕ)ПРАВДА ЗА РУСКЕ ДОБРОВОЉЦЕ

Одломци из писма руског добровољца Сергеја Сухарева 06.05.2010.

…Многи руски добровољци су се борили овде, а многи су убијени… Срби су их сахранили часно.
Ја сам на многе ствари које је чинило српско руководство после рата затварао очи. Мислио сам, наравно, изгубили су рат…
Али према нама Русима, сада већ бившим добровољцима, однос је недопустив. Преостали руски момци нису били у могућности да нађу своје место у српском друштву. Имамо исте привилегије као и Срби, али не можемо да их користимо.



Једноставно блокирају сваки наш администраитвни корак. Нама су једноставно незванично после рата рекли – ми не знамо ко је вас добровољце звао овде, вратите се одакле сте и дошли, нама је било потребно руско оружје, а не ви… али нико нам то није рекао онда када је требало да се ратује.
Могли су и да нас не приме у своју војску. Неким руским добровољцима у форми регуларних, издали су фалш српска лична документа, што је њима после узроковало огромне проблеме.
А сада, кад Србија и Босна и Херцеговина имају оријентацију ка ЕУ и НАТО, започео је тријумф издаје, тираније и корупције.
Влада Републике Српске на неморалан начин је себи подигла плате, а свим другим запосленима који примају плате из буџета смањила колико год је то могла. Па овај случај је јасан – то је за банана републике као што смо ми.
Ствари су кренуле још горе, а то боли. Формирана је комисија која инвалидима мења степен инвалидитета. По мишљењу те комисије број ратних инвалида је волшебним начином почео да се повећава. Повећава се број оних са ампутираним рукама, ногама, повећава се број оних са оштећеним видом. Уопште, те комисије су вероватно пронашле ген за регенерацију људског меса.
Ја разумем да је криза и да је држава пред банкротом, али то није решење.
Српске власти су почеле да нас изједначавају са вехабијама. Иду на руку Американцима.
Руских добровољаца више нема у Босни, разишли се, остали су само мртви.
Одлучио сам да не идем нигде. Хоће и мени да смање инвалидитет са 2. на 4. групу.

Требам се одупрети свим легитимним средствима против одлуке те комисије. Испитаћу лекаре са светском репутацијом за дијагнозе и мишљење о томе којој групи инвалида припадам. Узећу и војног адвоката.
У тој комисији су користили неуро-лингвистичко програмирање, а то не само да је недозвољено, него је и кривично кажњиво. Ако сви само ћуте, ово безакоње ће се наставити.
Ја морам да победим у овом спору, због тога, да би показао нашој деци, која су напуштена – да је могуће супротставити се томе сагласно закону. На тој комисији, мени је председник комисије на своје прсте указао – рекли су да је за тебе у новинама написано да ти уопште немаш прстију, а код тебе су само нокти страдали. А у ствари код мене по две фаланге на четири прста недостају. Значи, код мене они расту само на једну фалангу. А оштећени вид их уопште не интересује. Нисам подлегао на ту провокацију. Мене је увредило да са њима треба трговати за то. Али ја нећу ни с ким трговати, али ни своје не дам. Ја ћу их тужити и тако ћу исправити своју грешку. Заиста, ја ниједно своје право нисам остварио, чак не уживам ни бесплатну медицинску негу и осигурање, а да не помињем друге бенефиције. Мислим да нисам заслужио такво понижење Срба – као фамозни раст прстију и све остало. Био сам лојалан грађанин Републике Српске, и то ми је хвала.

Ако Ви који ово читате, имате неки предлог – пишите ми. А ако има незадовољства пишите слободно председнику владе Републике Српске на e-mail: kabinet@vladars. или министру за рад и заштиту права ратних војних инвалида на: mpb@mpb.vladars.net.

Ако Ви њима напишете, тако им дајете до знања, оно што и у Русији знају, каква се самовоља у Републици Српској спроводи.
Како се односе Срби према нама, који смо жртвовали све своје за њих; како Ви онда мислите да ће они убудуће да се односе према свему руском(?) Вероватно ће да ишчупају споменике погинулим руским добровољцима. Тако да се не мешају када НАТО нападне на Русију…
Ја сам одговоран за своје речи и жао ми је што су са мном тако поступили. То је била њихова грешка и надам се да ће је иправити.

Са поштовањем и братском љубављу,
Сухарев Сергеј

sergej.suh@sbb.rs
sergej.suh@mail.ru

8 коментара:

  1. Живећи у Москви деведесетих година и дружећи се са руским патриотама, знам са колико жара, са колико љубави према Србима су руски добровољци кретали да помогну, да се боре, да гину, а говорили су: „Ми се не боримо само за Србе, него и за Православље, и за нашу Родину”. Ја сам крстила дете добровољцу Саши Медведеву, које је сада у деветом разреду. Ово што прочитах је све истина, као што је Истина наш Господ Бог.Да ли ће нам опростити?

    ОдговориИзбриши
  2. Neka nam je Gospod Bog na pomoci...

    ОдговориИзбриши
  3. БОГУ И ВОЈНИКУ СЕ МОЛИМО ОНДА КАДА НАС НЕВОЉЕ ПРИТИСНУ!
    ...КАД НЕВОЉЕ ПРОЂУ БОГ СЕ ЗАБОРАВИ А ВОЈНИК НЕ ПОШТУЈЕ...

    Поштовање,нема га уопште.Никаква је држава која не поштује своје ратнике.
    Никаква и јадна,и таква ће бити све док не исправи ту велику неправду.
    Не поштујући ветеране,Србске ратнике,држава не поштује ни свој народ,а самим тим ништа и никога.

    ХОЋЕМО ДА НЕ БУДЕ ТАКО!

    ОдговориИзбриши
  4. ne trebaju nama šiptari, vehabije neke, ustaše...imamo mi nas!

    ОдговориИзбриши
  5. Без Голготе нема ВАСКРСЕЊА, СРБЕ једино може спасити вера да су правда истина и љубав јачи од овог у чему сад боравимо. Ми не смемо кривити СРБЕ за неправде које су нам белосветски моћници одредили и спроводе их са онима који им помажу у томе, макар и они били Срби, јер у сваком житу има кукоља.Тежка времена прођу, наша историја то показије, ми смо већ имали један ВАСКРС ДРЖАВЕ СРПСКЕ, и треба веровати да ће бог и сами људи спасити праве вредности и да ће поново доћи ВАСКРС ДРЖАВЕ СРПСКЕ.

    ОдговориИзбриши
  6. Хвала РУСИМА на љубави и помоћи коју су нам пружали кроз историју и у овом тешком времену а прави Срби су је увек знали ценити и узвратити. Проћиће и ова тешка времена а љубав између ова два народа надвисиће ово време.

    ОдговориИзбриши
  7. TREBA PISATI KOSTUNICI.JEDINI JE SA RAZUMEVANJEM SVATIO TESKOCU OPSTANKA SRBSKOG NARODA,ZATO JE MARGINALIZOVAN.TAKODJE TREBA AKTIVIRATI GENERALA DELICA IZ SRS-A I TRAZITI OD NJREGA DA STANE U ZASTITU RATNIH VETERANA.STAVLJENI SMO NA STUB SRAMA ZATO STO SMO SE BORILI ZA SVOJU ZEMLJU.MOJ OTAC JE ZAVRSIO VOJNU AKADEMIJU U LENJINGRADU.I BIO CASTA OFICIR JNA.ALI I TADA SU RADILI PETOKOLONASI PRITAJENI U KADROVIMA JNA I SFRJ...

    ОдговориИзбриши
  8. A I NAS JE TRI BRATA TAKO DA NAS JE BILA SRAMOTA DA NESTANEMO U STROJ A TEK DA BRANIMO OTADZBINU.NIKAKVE PRIVILEGIJE NEGO U CIZME PA KUD KOJI MILI MOJI...

    ОдговориИзбриши