уторак, 10. април 2012.

Војвода из Дежеле још одан Дражи

Извор: Вечерње новости, архива фебруар 2011.

Урош Шуштерич, најпознатији словеначки равногорац, помно трага за истином о судбини свог оца и брата. Прати вести из Србије о откривању гробница несталих после 1944. године.

Словеначки равногорац Урош Шуштерич

КАО опредељени монархиста, који је запамтио лепши живот у Краљевини Југославији, борио сам се за краља и отаџбину, и тако мислим и данас. Породице мог оца и његових сестара дале су на олтар Краљевине Југославије у Другом светском рату три живота: двојицу су убили комунисти, а једног нацисти, две породице исељене су са својих огњишта у Србију и Босну, једна породица у концентрациони логор у Немачку, и свима су нацисти запленили комплетну имовину. И данас сам чврсто убеђен - да је победа била на нашој страни, имали бисмо Федеративну Краљевину Југославију са династијом Карађорђевића, и то би била једна од најјачих држава средње Европе.

Овако размишља најпознатији словеначки равногорац Урош Шуштевич, некадашњи капетан Југословенске војске у отаџбини, који још трага за гробовима оца и брата, који су као четници убијени у беспућима јужне Србије, после окончања Другог светског рата. Помно прати вести из Србије о помацима у откривању масовних гробница које су никле у обрачуну нове, комунистичке власти са политичким неистомишљеницима. Подржава акцију „Новости“ „Трагање за истином“, али подсећа да Србија у томе ипак касни.

Код нас у Словенији је само у 2010. години откривена Худа јама, поред реке Савиње код Лашког, где је побијено и бачено у ровове напуштеног рудника преко 3.000 људи, међу њима и жене и деца. У Србији тога још нема.

Шуштерич, кога земљаци зову војвода Триглавски, и даље тражи истину о месту смрти генерала Драгољуба - Драже Михаиловића.

- Срамота је да то још није откривено. То је неукусна игра - каже саговорник „Новости“. Шуштерич у Србију, коју назива другом отаџбином, долази редовно од 2000. године. Омиљена дестинација му је - Равна гора.

Клања се успомени на оца Јосипа и брата Бојана, равногорце који су стрељани и леже у до сада неоткривеним гробовима.

У ПРВИМ РЕДОВИМА
- У СЛОВЕНИЈИ је постојало шест четничких одреда са неколико стотина бораца у шумама, као и неколико хиљада илегалаца у градовима и селима. У време рата на командним положајима у Југословенској војсци у отаџбини деловало је активно 120 официра Словенаца, од тога чак четворица генерала. На територији Словеније била је организована сигурно најјача обавештајна мрежа која је била подређена врховној команди - присећа се Шуштерич. - Њу је водио Чичин побратим, генерал Владимир Ваухник, генералштабни пуковник, војни аташе Краљевине Југославије у Берлину.

Нема коментара:

Постави коментар