уторак, 25. септембар 2012.

Брука на Зејтинлику

Гробови српских јунака поплављени.
Србија чека 2014. за поправку!

Крипта у којој су сахрањени војници са Солунског фронта већ две године прокишњава. Министарство: “Упознати смо са ситуацијом, али немамо новца, споменици нису приоритет. Чекамо 2014, када је 100-годишњица пробоја фронта”


Срамота за Србију ! Гробље српских јунака на Зејтинлику у Солуну, на коме је сахрањено 7.565 ратника, који су страдали током пробоја Солунског фронта, налази се у очајном стању. Тачније, крипта споменика прокишњава већ више од две године, а зидови су поцрнели од влаге и буђи.
Ову информацију потврђују фотографије које је редакцији Телеграфа послао читалац А. Н., који је чика Ђорда Михаиловића, чувара гробља, затекао како уместо беседе и рецитовања износи кофе пуне воде уз степенице костурнице.


- Призор је тужан. Чика Ђорђе се жали да када крене летња сезона нема дана а да неко не посети гробље, а онда уђу доле и – виде бруку! Каже да се жалио надлежнима у Србији и тражио помоћ, али да помоћи још увек нема – препричава саговорник Телеграфа.

Са друге стране, Миро Чаваљуга, помоћник министра за борачку и инвалидску заштиту, истиче је да је упознат са ситуацијом на Зејтинлику. Он каже да је 2006. године споменик реновиран, дигнут је цео кров и стављана изолација, али се четири године касније поново јавио исти проблем.

- Упознати смо са ситуацијом, али за сада просто немамо новца. Средства којима располажемо су минимална, а у овој кризи мислим да није највећи приоритет улагати у споменике. Ипак, 2014. се навршава стогодишњица од Првог светског рата тако да нам је план да за ту свечаност упристојимо здање – каже Чаваљуга за Телеграф.

Спомен-обележје подигнуто је по наређењу краља Александра Карађорђевића на простору Главне пољске српске болнице. Српско гробље које представља централни део комплекса на Зејтинлику спада међу најзнаменитије српске историјске споменике у иностранству. За време Отоманског царства, на овом месту била је пијаца уља, отуда и назив Зејтинлик. Око маузолеја (капеле са костурницом) налази се десет парцела у којима је сахрањено 1440 српских ратника.

Извор: Србин-инфо

1 коментар: