петак, 19. октобар 2012.

Руски цар Николај II објављује рат Немачкој и Аустро-угарској јер су напали Србију

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Руски цар Николај II објављује рат Немачкој и Аустро-угарској јер су напали Србију - 21.07.1914.



Највиши манифест

Божијом милошћу Ми, НИКОЛАЈ ДРУГИ, Император и Самодржац Сверуски, Цар Пољски, Велики Кнез Фински и друго, и друго, и друго. Објављујем свим верним Нашим поданицима: Следећи историјским својим заветима, Русија, један (народ) по вери и крви са словенским народима, никада није посматрала на њихову судбину незаинтересовано. Са пуним једнодушјем и посебном снагом пробудила су се братска осећања руског народа према словенима последњих дана, када је Аустро-Угарска објавила Србији очигледно неприхватљиве захтеве за Државу. Презревши уступљиви и мирољубиви одговор Србске владе, одбацивши добронамерно посредовање Русије, Аустрија је журно кренула у оружани напад, почевши бомбардовање незаштићеног Београда.
Прунуђени услед насталих услова да донесемо неопходне мере предострожности, Ми смо наредили да се доведу армија и флота у ратно стање, али, стрепећи за крв и имање Наших поданика, улагали смо све напоре ка мирном исходу започетих преговора. Услед дружествених односа, савезница Аустрије Немачка, упркос Нашим надама на вековно добро суседство и не верујући Нашим уверавањима, да донете мере никако немају према њој непријатељске циљеве, почела је тражити хитно њихово укидање, и добивши отказ у том требовању, изненадно је објавила Русији рат.
Сада предстоји већ не заступати се за неправедно окривљену родну Нама земљу, већ оградити част, достојанство, целовитост Русије и њен положај међу Великим Државама.
Ми непоколебиво верујемо, да ће у заштиту Руске земље дружно и самопожртвовано устати сви верни Наши поданици.
У грозни час искушења нека буду заборављене унутарње распре. Да се укрепи још тешње јединство Цара са Његовим народом, и да одбије Русија, подигавши се као један човек, дрзки напад врага.
Ево, са дубоком вером у исправност Нашег дела и смиреном надом на Свемогући Промисао, Ми молитвено призивамо на Свету Русију и храбру војску Нашу – Божији благослов.
Дано у Санкт-Петербургу, у двадесети дан јула, у лето од Рождества Христовог хиљаду деветсо четрнаесто, а Царствовања Нашег двадесето.
На оригиналу Сопственом Императорског Величанства руком подписано: „Николај“.

Када су Французи одбили помоћ српској војсци приликом преласка кроз Албанију сматрајући да ,,се мртвац не може оживети,, руски цар је поставио ултиматум, да уколико се не помогне српској војсци, Русија склапа сепаратни мир и повлачи се из савезништва. Тек тада су Французи пристали да помогну српској војсци. Да је тада склопио примирје, остаје да нагађамо шта би се даље дешавало са царском Русијом..

Нема коментара:

Постави коментар