четвртак, 8. новембар 2012.

МАРШ НА ДРИНУ - ФИЛМ


Радња филма заснована је на историјском догађају, Церској бици. Филм није хроника битке већ прати дејства једне артиљеријске батерије Комбиноване дивизије и духовна стања њених војника који потичу из различитих слојева српског друштва на почетку 20. века.


Филм почиње објављивањем опште мобилизације у Србији. Артиљеријски старији водник Веца, који потиче из богате банкарске породице, распоређен је у артиљеријској батерији. У прошлом рату, био је члан једне комисије, која је набављала топове. Његова породица и сада жели да га постави у ту комисију, али он жели да се прикључи батерији, и крене у рат. Артиљеријска батерија се спремила за покрет (у којој је распоређен Веца). Налазе се у Аранђеловцу, док њихови команданти имају састанак. На састанку, пешадијски мајор Курсула, износи своје мишљење о томе, да ће главни напад Аустроугарска на Србију извршити преко реке Дрине, а не преко реке Саве, како је било очекивано. 10. август 1914. артиљеријска батерија затиче у Аранђеловцу, где очекује наређења својих заповедника, који се налазе на састанку 14. август 1914. артиљеријска бетерија улази у Лазаревац, где кратко борави, и креће даље. У наставку истог дана, дивизија се прикупља у месту Уб, где очекује даља наређења. Врховна команда српске војске одбацује идеју да ће главни напад Аустроугарска извести преко реке Саве, и зато дивизију упућује према западу (на Дрину). 15. августа 1914. батерија је већ у подножју Цера. 16. август 1914. комбинована дивизија отпочиње борбу. Непријатељи их нападају изненада, што их је приморало на повлачење са положаја. У повлачењу, један топ се заглавио у блату, а старији водник Веца наређује да се топ остави на Церу, да би војници спасили животе. Један наредник из батерије, брзо размонтира топ, тако да ако падне у руке непријатељу, не може бити коришћен у борби. По повлачењу, марој Курсула одлази у село Текериш, где борави врховна команда српске војске, где Курсула подноси извештај команданту генералу Степи Степановићу. По подне, војска опет креће у против-напад, и успева да одбије непријатеља, и гони га све до Дрине.  
Режија:  Живорад Жика Митровић
Сценарио: Арсен Диклић, Живорад Жика Митровић
 Главне улоге:  Александар Гаврић, Љуба Тадић, Никола Јовановић, Владимир Поповић, Хусеин Чокић, Бранко Плеша, Драгомир Гидра Бојанић, Страхиња Петровић, Божирад Дрнић, Зоран Радмиловић, Бранислав Јеринић, Љубиша Јовановић, Павле Богатинчевић, Љубица Голубовић, Богдан Михаиловић, Предраг Милинковић, Божидар Павићевић Лонга, Петар Прличко, Ружица Сокић, Предраг Тасовац, Растко Тадић
Музика: Василије Мокрањац
Жанр ратни, историјски
Издавачка кућа Авала филм
Година 1964
Трајање 107 минута

Нема коментара:

Постави коментар