недеља, 27. јануар 2013.

Британски ветаран: Зашто да вратим руски орден?

Лондон -- Британски ветаран Реј Кларк изјавио је да не разуме зашто британска влада жели да он и дурги ветерани одбију ордење за храброст руске владе.

Британски и руски ратни ветерани

Кларк је, наиме, ризиковао живот током Другог светског рата у акцији достављања оружја Совјетском Савезу.

"Искрено сам погођен овиме", рекао је 89-годишњи Кларк поводом одлуке британских власти.

Британско министарство спољних послова је саопштило да британски морнари, који су учествовали у арктичким конвојима, не могу примити руски орден зато што треба да добију одликовање британске владе, као и зато што се тај догађај десио пре више од пет година.

"Мислим да су (Руси) љубазни и пажљиви што су се сетили шта смо урадили. Требало би једноставно да кажемо: 'Пуно вам хала'", рекао је Кларк, додајући да је "срамно" што Британци не могу да прихвате медаље.

Више од 7.500 борбених авиона и 5.000 антитенковских топова је достављено совјетским трупама, што је помогло у одбрани од напада нацистичких снага и потом променило ток рата, рекла је Џеки Брукс, управница пројекта Музеј руског арктичког конвоја, који би требало да се направи на месту на северозападу Шкотске где је била база конвоја.

"Било је око 3.000 жртава. Винстон Черчил је то назвао најгорим путовањем на свету. Хитлер је желео да их потопи што је више могао. Било је то грозно искуство - нападани су подморницама, бродовима, као и из ваздуха. Поред тога време је било грозно. Много људи је умрло само од хладноће", рекла је она.

Џеки Брукс је рекла да би британска влада требало да дозволи да ти ветерани, којих има још 400, приме медаљу Ушаков од руске владе.

Британско министарсво спољних послова је саопштило да цени жељу руске владе да захвали ветеранима, али да су правила примања страних одликовања веома јасна.

Премијер Дејвд Камерон је прошлог месеца рекао да ће бити уставновљена медаља, али Реј Кларк каже да ће многи ветерани преминути док се то не заврши. "Није нас још много остало", додао је он.

Бета

Нема коментара:

Постави коментар