четвртак, 28. фебруар 2013.

Хрватски специјалци секли гркљане Србима

Сисак '92: Хрватски специјалци секли гркљане Србима

Архива: Срна, април 2010.

Ратни злочин над 611 цвивила у Сиску, углавном Срба, током 1991. и 1992. године починиле су две регуларне јединице из састава хрватске специјалне полиције ''Ханџар дивизија" којом је командовао Екрем Мандал и злогласни ''Вукови'' под командом Жарка Пеше, наводи загребачки новинар Домагој Маргетић који је од 2005. године истраживао злочине у случају ''Сисак''. Он је додао да одговорност за злочин сноси и ХДЗ, пошто је човек преко кога је ишла цела оператива данашњи министар унутрашњи послова Хрватске Томислав Карамарко.

"Хијерархија одговорности за ратне злочине у Сиску води и по ХДЗ-овој линији, али и по линији командне одговорности према ратној Влади на челу са Фрањом Грегурићем, кога за ратне злочине сумњичи и Заједница Срба у Хрватској, док је његов ратни шеф кабинета преко којег је ишла сва оператива био Томислав Карамарко, данашњи министар унутрашњих послова", појашњава Маргетић.

Он додаје да је Карамарко против њега поднео кривичну пријаву за шпијунажу против Хрватске и за објаву државне тајне, јер је објавио податке у случају ''Сисак'', па се због тога против Маргетића воде кривични поступци.

Истакавши да се срами Хрватске која заташкава случај „Сисак", Маргетић наглашава да је велика морална обавеза пронаћи гробове жртава у Сиску, где је почињен један од најмасовнијих ратних злочина у Хрватској 90-их година.


Међу жртвама било је Хрвата, али и Бошњака: Домагој Маргетић

''Овде ме оптужују да сам српски шпијун и позивају на моје убиство или хапшење. Прете ми смрћу ако наставим с оваквим радом, писањем и објављивањем. Ипак, обични људи ми честитају и пружају руку подршке, поготово млади. Вјерујем да ћемо једног дана знати истину о жртвама у Сиску и да ћемо тада сви ми с једне и друге стране Саве запалити свећу нашим суграђанима, жртвама злочина и поклонити се тим људима", рекао је Маргетић.

Он је изјавио да су јединице које су починиле злочин биле непосредно надређене ратном начелнику Сисачко-мославачке Полицијске управе Ђури Бродарцу и нагласио да ратни командант Мандал данас живи на подручју Лабина у Истри.

Маргетић је 20. априла предао Тужилаштву за ратне злочине у Београду сву документацију о свом истраживању у случају ''Сисак'' из 1991. и 1992. године, међу којима су строго поверљиви документи Министарства одбране Хрватске и пописи жртава и убица.

''Случај 'Сисак' интензивније истражујем од 2005. године, а прве документе објавио сам у априлу 2007. године, када сам објавио и кривичну пријаву Заједнице Срба у Хрватској о ратним злочинима у Сиску. Тада сам разоткрио и детаље тог ратног злочина у којем је убијено или се воде као нестали чак 611 цивила, грађана Хрватске, од чега 595 Срба, 14 Хрвата и два Бошњака", рекао је Маргетић.

Маргетић каже да је 500 грађана било с ужег подручја града, 107 лица из места Мошћеница, 12 из осталих мјеста у ближој околини Сиска, те у селима Блински Кут, Кињачка Горња, Кињачка Доња, Блинска греда, Бестрма, Трњани, Чакале и Брђани.

''Неке жртве су пронађене пресечених гркљана у реци Сави, неке убијене пред својим кућама или на другим локацијама, али за већину жртава се, нажалост, ни данас не зна где се налазе њихови посмртни остаци", нагласио је Маргетић.

Маргетићу, иначе уреднику портала "нецензурисано" (нецензурирано.цом), у истраживању су помагали радници МУП-а и Безбедносно-обавештајне агенције захваљујући којима је долазио до података и строго поверљивих докумената о случају ''Сисак''.

Убијани пензионери и жене

Од укупног броја убијених и несталих, наводи Маргетић, 129 жртава су били пензионери, 42 су били радници Рафинерије у Сиску, 81 сисачке Железаре, 14 је радило у Пошти, петоро у Пошти у Петрињи, 18 је радило на железници, 25 у болници, 68 у фабрици ''Гавриловић'', осморо у Скупштини општине Сисак и деветоро у Скупштини општине Петриња. Међу убијенима било је 120 жена, од којих 26 пензионерки, 87 радница, док за седам жена нема података о радном статусу.

1 коментар:

  1. Мој бивши муж и ја смо раскинули пре годину и два месеца, а ја сам била у шестом месецу трудноће. Обоје се волимо и то је био шок за мене и заиста ми је сломило срце. Покушао сам да га позовем и обе линије су биле прекинуте. Покушао сам да дођем до њега на друштвеним мрежама, али ме је склонио са њих. Покушао сам да дођем до његових родитеља и они су ми рекли да је њихов син рекао да ме не воли и да не жели да ме види и да не знају шта није у реду. Плакала сам и плакала сваки дан јер сам га много волела. Док се нисам породила и беба није имала годину дана, нисам могла да вратим своју љубав. Опет сам био збуњен. Не знам шта да радим, а остала сам и без посла и немам новца да се бринем о беби. Била сам несрећна у животу па сам плакала сестри и рекла јој свој проблем и рекла да зна за моћну чаролију која је бачена др апатом која јој помаже када није могла да затрудни. Контактирала сам га путем е-поште и он је рекао да ће ми помоћи и рекао ми је да је жена ставила чини на мог мужа и рекла да ће ми помоћи да разбијем чини тако да ће ми се муж заувек вратити и да ће бити мој. За мене је било велико изненађење што се догодило све што је рекао. Муж ми се одмах вратио и рекао ми да му опростим. Хвала вам пуно овом моћном и искреном чаролију. Молим се да ће дуго живети и радити више од свог дивног дела. Ако имате проблем који вас мучи у животу, обратите се овом моћном играчу чаролија! Он ти може помоћи. Неће вас изневерити, можете га контактирати путем гмаил адресе: драпата4@гмаил.цом или преко његовог вибера/вхатсапп-а:(+447307347648)

    ОдговориИзбриши