петак, 12. април 2013.

Снима се филм о руским добровољцима

ВИШЕГРАД - У Вишеграду су почеле припреме за снимање филма о учешћу руских добровољаца у редовима Војске Републике Српске /ВРС/ у одбрамбено-отаџбинском рату.

Документарну сторију о погинулим руским ратницима снимаће књижевник и публициста Љиљана Булатовић.

"Окосница филмске приче ће се односити на добровољца Константина Богословског, који је имао 21 годину када је погинуо у борбама на брду Заглавку код Вишеграда, а сахрањен је на Српском војничком гробљу на Мегдану", каже Булатовићева.

"Богословски Константин Михајлович 
Рођен 4. фебруара 1973. г. на Памиру (Таџикистан). Живео у Москви. У Републици Српској од краја марта 1993. г. Ратовао у саставу 2. Обједињеног Руског Добровољачког Одреда (2. ОРДО) (Вишеград-Горажде). Погинуо 12. априла 1993. г. током јуначке одбране узвишица Заглавак и Столац, као митраљезац бранећи заставу на положају."


Она наглашава да је прича о њему симболичан чин којим су обухваћени сви руски родољуби који су дошли да се боре у Српској.

"Ово је знак захвалности за све који су се борили да одбране част српског народа и Републике Српске за коју су дали животе, дијелове тијела или преживјели ратне страхоте", додаје Булатовићева.

Булатовићева наводи да ће филмом конкурисати на престижном филмском фестивалу "Златни витез" у Москви.

Људмила Богословскаја, мајка Константинова, каже да је поносна што је њен син погинуо бранећи браћу Србе и да сваке године по неколико пута дође у Вишеград на његов гроб и дружи се са ратним друговима њеног јединца.

Ових дана очекује се да у Вишеград дође више добровољаца из Русије, учесника рата, како би и они учествовали у филму.

Филмске сцене снимаће Агенција "Престиж" из Крагујевца и то само у Вишеграду и околини.

У редовима Војске Републике Српске је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 49 добровољаца из Русије, а шест их је сахрањено на Српском војничком гробљу на Мегдану.

Међу њима је и Генадиј Котов - пуковник, козачки атаман.

СРНА

Нема коментара:

Постави коментар