понедељак, 6. октобар 2014.

Свечано отворен Равногорски парк у Билећи

БИЛЕЋА – Равногорски парк, подигнут у част Југословенске војске у отаџбини (ЈвуО), који красе дјела вајара Миливоја Бокића, свечано је отворен данас у Билећи, симболично на 70 година од њеног пада у Другом свјетском рату, уз велики број гостију из цијеле Српске, Србије и Црне Горе.

 Церемонија, којој су претходили јутарње богослужење и парастос у цркви Светог Саве, почела је надомак парка, постројавањем почасног четничког вода онако како је то некада радила ЈВуО.

Након тога, услиједило је освештање парка и откривање споменика. Освештању је присуствовао владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије који је овај споменик оцијенио најљепшим подигнутим у Републици Српској у посљедњих 70 година.

- Он није само лијеп због тога што је дјела у њему радио наш вајар Миливоје Бокић, већ и због тога што је изникао на оваквој земљи и оваквим темељима. Нема боље земље да на њој изникне нешто добро од дубоке земље доброга и чистога срца – рекао је Григорије.

Споменик су открили војвода Славко Алексић и 95-годишњи Милорад Шаренац који је био члан Билећке бригаде. Равногорски парк Алексић види као одуживање дуга овој бригади.

- Билећа је пала, а бригада је отишла у легенду, њихова мученичка смрт је задужила све нас. Билећа је одувијек била трн у оку Партизанима због свог стратешког положаја и због борбености њених приврженика. Хиљаде неуспјелих напада Партизана одбијали су се о прса четничке тврђаве коју је Дража Михајловић назвао Мој Алказар и одликовао Карађорђевим орденом за храброст команданта бригаде Милоша Куреша затим његове команданте батаљона и храбре војнике попут браће Милићевић. Осим тога, Билећка бригада је добила највеће војно одликовање за трупу од команданта Драже Михајловића – истакао је Алексић и додао да овај споменик не треба да буде споменик раскола и нових подјела, већ споменик уједињења.

Иако је превалио већ скоро вијек, Милорад Шаренац каже да се и данас сјећа својих сабораца. Када је ово дочекао, каже, не жали умријети прије него дође кући.

Богдан Даниловић из Требиња има 88 година, а у четнике је отишао са 17 година. Предао се Енглезима и Шкотланђанима у Аустрији, прошао бројна заточеништва, а остао је жив захваљујући томе што, како каже, није био напунио 18 година. Овај дан, истиче, за њега значи све.

Испред Одбора за изградњу споменика говорио је Милорад Вујовић, који је рекао да Билећу у овом дану са разумијевањем обузимају помијешана осјећања, али да је радост, ипак, очитија.

- Билећа је поносна што се од данас овај поносни споменик поносним јунацима поносне четничке бригаде поносно, попут поносног бора, издиже над Билећом. И што је овај бијели орао са круном Немањића слетио на своју српску, билећку земљу. Слетио да ту крила одмара. Ко је могао вјеровати некада у ово? Нико – истакао је Вујовић.

Постројавањем почасног четничког вода данас је командовао Душан Сладојевић из Рибника, предсједник Равногорског покрета отаџбине Српске. И за њега ово је велики дан који треба да пренесе поруку помирења.

- Све ово чинимо у спомен наших предака који су пострадали за крст часни и вјеру православну, који су остали вјерни круни и отаџбини, без обзира ко су и одакле су. А имали смо Словенаца, Муслимана, Хрвата. Ми смо људи широких сватања који са овог мјеста поручују да се више нигдје и никад не деси никакво зло, а поготово да никад Србин на Србина не дигне руку – закључио је Сладојевић за „Моју Херцеговину“.

Отварањем Равногорског парка четници су у Билећи добили своје мјесто, а партизани су га одавно имали у Парку народних хероја, смјештеном мало увише, са друге стране улице. Поборници овог покрета јутрос су положили цвијеће на споменик у овом парку.Тако од данас у Билећи и једни и други мирно држе своју страну.

У нашој галерији, направљеној кроз објектив фотографа Филипа Кундачине и наше новинарке Јелене Денде, погледајте више детаља са данашњег отварања Равногорског парка:

Моја Херцеговина

"Дан Ветерана -Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар