четвртак, 5. мај 2011.

У част бесмртног Хероја - пуковникa Миленкa Павловићa


Пилот пуковник Миленко Павловић био је један од најбољих српских пилота и дао је живот на данашњи дан 4. маја, бранећи небо над својом отаџбином, над Ваљевом и родним Горњим Црњиљевом од НАТО авиона 1999. године. Дванаест година након његовог херојског подвига, у Ваљеву је одржан помен у част и славу овог великог јунака. У подне, у време када је овај храбри пилот пре дванаест година последњи пут летео над својим родним крајем, његове колеге надлетели су у бришућем лету у МИГ-у 29 изнад Ваљева свечано означивши почетак церемоније. Венце и цвеће на споменик пилоту положили су чланови породице, представници 204. Авијацијске базе Војске Србије, војске, полиције, Колубарског управног округа, града Ваљева, општине Осечина, представници борачких удружења, политичких партија, пријатељи и поштоваоци пилота Павловића.

Епископ ваљевски господин Милутин са свештвенством одржао је парастос пилоту Павловићу и постхумно доделио највиши орден Ваљевске епархије, орден Светог владике Николаја. Ово значајно признање примио је Немања, млађи син пилота Павловића, уз благослов епископа Милутина.

У име колега Миленка Павловића, обратио се потпуковник Бране Крњајић, командант Ловачке ескадриле из 204. Авијацијске базе Војске Србије. Он је подсетио на херојски чин, овог изузетног човека. „Током своје летачке и официрске каријере, пуковник Павловић је више пута награђиван, јер се радило о изузетном пилоту и официру. Рат 1999. године га је затекао на дужности команданта. У првим данима бомбардовања испољавао је изузетну хладнокрвност и истицао поверење у наше пилоте и у нашу авијацију, што нам је много значило с обзиром на то да смо проживљавали тешке тренутке. Тог кобног 4. маја, након оглашавања сирене за ваздушну опасност, Аеродром Батајница је добио одобрење за полетање. Пуковник Павловић се ниједног момента није двоумио, сео је у свој авион и полетео у сусрет далеко бројнијем противнику иако је знао да су шансе да се врати назад јако мале. Стицај околности је био такав да је добио задатак да брани небо изнад свог родног краја и у тој неравноправној борби погођен је противничком ракетом“, рекао је овом приликом Крњајић истичући да ће се овај дан памтити по херојском подвигу пилота Павловића и да би успомену на њега требало отргнути од заборава.

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић истакао је да пилоту Павловићу дугујемо неизмерну захвалност за његово пожртвовање, херојски чин и изражено родољубље. „Овај храбри војник је сопствени живот узидао у браник мира наше земље. Без витештва пуковника Павловића и других који су своје животе дали за отаџбину, данас не бисмо имали врхунску вредност, а то је мир. Зато, Миленку Павловићу дугујемо захвалност. Захвалност јер није одустао упркос невероватној војној снази са којом је требало да се суочи и захвалност јер је следио своју војничку заклетву и до последњег момента бранио своју земљу“, рекао је градоначелник Јаковљевић.

Данашњу церемонију употпунио је уметнички програм у коме су учествовали ученици ваљевске Музичке школе „Живорад Грбић“, рецитатори Ваљевске гимназије и хор ове школе који је интонирао химну „Боже правде“. Након церемоније у Ваљеву, породица и пријатељи положили су венце и цвеће на спомен обележје у Бујачићу, а градоначелник Јаковљевић приредио је пријем за чланове породице пилота пуковника Павловића.

Нема коментара:

Постави коментар