петак, 23. август 2013.

У шиптарским јединицама 26 Срба

Тридесет припадника мањинских заједница са Косова, међу којима и 26 Срба, постали су данас припадници Безбедносних снага Косова (БСК) након завршене обуке.

На церемонији у Центру за доктрину и обуку у Урошевцу командант БСК генерал-потпуковник Кадри Кастрати изјавио је да је то изузетно значајан тренутак, не само за БСК већ и за припаднике те формације.
"То што овај дан чини посебним је чињеница да данас дипломирани припадници БСК долазе из редова различитих мањинских заједница", рекао је Кастрати.

Министар БСК Агим Чеку је оценио да БСК сваким даном све више добија поверење свих грађана и да је од данас та формација још више мултиетничка.

"Данас дипломирани припадници променили су погрешне перцепције и разбили старе баријере, отварајући на тај начин пут и за своје сународнике да једног дана постану војници Косова", рекао је он.

Заменица амбасадорке САД на Косову Кели Дегнан поздравила је одлуку припадника мањина да се придруже БСК и казала како САД подржвају такве одлуке, иако оне некада нису лаке за оне који их доносе.

Свечаности су присуствовали и представници дипломатског кора и високи званичници Кфора.

3 коментара: