петак, 11. октобар 2013.

Србија да плати 950.000 евра због рушења хеликоптера, Шишић: Не знам ништа о томе

Апелациони суд у Риму пресудио да Србија плати 950.000 евра због рушења хеликоптера ЕЕЗ. Вест из Италије сазнао преко интернета. Без обавештења од наших државних органа.

САСВИМ случајно, пензионисани пилот Емир Шишић (50) на интернету је у среду наишао на вест у којој се помиње његово име. Стегло му се грло, први пут после пет година, колико је протекло откако је изашао на слободу после одслужене казне за рушење хеликоптера ЕЕЗ (Европске економске заједнице) 1992. године. Његово име поново се помиње у старом контексту.

Трећи апелациони суд у Риму, наиме, ових дана обавезао је Србију да исплати одштету од 950.000 евра због хеликоптера Европске економске заједнице, обореног пре 21 годину у Хрватској, током рата. Тада су погинула четворица италијанских дипломата и један француски припадник војске.

Овај случај већ је био затворен, али је поново активиран после жалбе породица погинулих чланова мисије ЕЕЗ. Најновијом пресудом италијански суд, на основу командне одговорности за обарање хеликоптера ЕЕЗ, осудио је у одсуству на по 28 година затвора пензионисаног генерала ЈНА Љубомира Бајића и потпуковника Добривоја Опачића.

Пре њих осуђен је Шишић, који је као пилот „МиГ 21“, погодио ту летилицу. Србија је као наследница ЈНА позвана да исплати одштету породицама страдалих у износу од готово милион евра.

- Нисам до сада о томе добио никакво обавештење од наших државних органа, а ни од италијанског правосуђа - рекао је у четвртак „Новостима“ Шишић, пензионисани пилот који је пре пет година, после изласка из затвора, добио посао у Дирекцији за цивилно ваздухопловство у Београду.

У време обарања хеликоптера ЕЕЗ, потпуковник Опачић био је први надређени мајору Шишићу на аеродрому Жељева у Бихаћу, одакле је „МиГ 21“ полетео. Осуђени генерал Бајић био је тада командант Пете армијске области, док је пуковник Божидар Мартиновић, командант оперативног центра противваздушне одбране у Београду, ослобођен оптужби.

Бивши начелник Генералштаба ЈНА Благоје Аџић у међувремену је преминуо и није дочекао пресуду. Четворица челника ЈНА претходно су, 2008, ослобођена оптужби за авионску несрећу, вишеструко убиство и покушај убиства, због недостатка доказа, али су породице погинулих уложиле жалбу, што је на крају довело до овакве пресуде.

До најновије пресуде италијанског суда, мајор Емир Шишић био је једини који је одговарао за обарање летилице ЕЕЗ. Њега је најпре у одсуству осудила Хрватска на 20 година затвора, због чега је по њеној потерници ухапшен у Мађарској 9. маја 2001, када је прешао границу да набави лекове.

У екстрадиционом притвору у Мађарској провео је 13 месеци, а на захтев Италије испоручен је тој земљи. Тамо је првобитно осуђен у на доживотну казну затвора, али је Апелациони суд смањио казну најпре на 15, а потом на 12 година.

У италијанском затвору „Ребибија“,Шишић је провео четири године а затим је добио дозволу да остатак казне служи у Србији, у Сремској Митровици. Пуштен је условно 2008. године.

Пошто је после седам година поново закорачио у слободу,Шишићеве прве речи биле су да му је са професионалног становишта савест чиста.

- Један италијански пуковник рекао ми је да би урадио исто што и ја. И сваки мој колега би то урадио, ја сам тада поступио по дужности, био сам тога дана дежурни - казао је Шишић.

Данас, пет година доцније, тај догађај ретко се помиње у кући новосадске породице Шишић. Емир и Весна посветили су се потпуно кћеркама Ирени и Ади које имају 26, односно 21 годину. Лете заједно само у породичним сновима. И даље видају ожиљке због година које им је отео рат, оног 7. јануара 1992. године када је, игром случаја, баш Емир био дежурни пилот.

Новости

Нема коментара:

Постави коментар