понедељак, 7. октобар 2013.

Ваљево: Без здравствених књижица 5.000 бораца

У оквиру пројекта психосоцијалне рехабилитације, у Колубарском округу од 2010. године прегледано 700, а на бањски опоравак упућено око 400 припадника борачке популације.

Ваљево – Министарство за рад и социјалну политику одобрило је пројекат за наставак психосоцијалне рехабилитације бораца последњих ратова. Љубомир Брадић, председник ваљевског Удружења бораца ратова од 1990. и генерални секретар удружења на нивоу Србије, у разговору за наш лист каже да је ово једна од најзначајнијих информација која је стигла ове године на њихову адресу. Иако је реч о скромној суми од 750.000 динара, она ће послужити да се изврши преглед око 100 лица а пројектом је планирано и да 30 њих добије новчану помоћ за куповину лекова.

Љубомир Брадић (Фото Б. Нововић)
Наш саговорник сматра да у тешкој економској ситуацији сваки динар много значи када се употреби за бригу о здрављу ове популације бораца, као и ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

– Током прве овогодишње фазе пројекта, коју смо назвали „Др Предраг Цанић – Традиција 5”, прегледано је 105 лица и том приликом смо спасили три живота. Реч је о два борца и мајци погинулог борца, који су имали озбиљне срчане проблеме, тако да смо их у последњи час упутили на хируршке интервенције у Ваљево и Београд. У тој групи од 105 прегледаних само један је био потпуно здрав. Код више од две трећине, како је наведено у лекарским извештајима, установљен је поремећај са тешким психосоцијалним тегобама – наводи Брадић, уз подсећање на пратеће неповољне статистичке податке. Тако је навео да у Колубарском округу има око 12.000 бораца, да је од њих 9.000 са сеоског подручја, од којих чак 5.000 нема здравствену легитимацију. То практично значи, како је навео, да не могу да се лече у случају болести и да су препуштени сами себи или, евентуално, бризи породице или родбине.

– Захваљујући разумевању Министарства за рад и социјалну политику и упорности нашег удружења, настојимо да амортизујемо наведену ситуацију. Трудимо се да мотивишемо своје чланове да се пријављују за прегледе, јер многи од њих одлазе лекару кад је за тако нешто касно. Прегледе обављамо по уговору у једној приватној поликлиници у Ваљеву, која има најсавременије дијагностичке апарате и лабораторију. И, што је врло битно, њихово особље има стрпљења и изванредну комуникацију са лицима од којих многа и даље мисле да су, по повратку с борбених линија на које су били упућени мобилизацијом, грађани другог реда. Пројектом психосоцијалне рехабилитације од 2010. године прегледано је, уз прецизно утврђене дијагнозе и прописане терапије, више од 700 лица, док је њих 400 уз новчану подршку упућено у неку од бања или климатских лечилишта. Пратеће активности овог пројекта су стручне трибине и предавања, као и штампање брошура које би требало да утичу на превенцију и мотивацију бораца да чувају своје здравље – објашњава Брадић, истакавши изузетну подршку града Ваљева, пре свега када је реч о средствима за одређене субвенције, уз тврдњу да им у томе нема премца у држави.

Б. Нововић
објављено: 06.10.2013.

Политика

Нема коментара:

Постави коментар