петак, 21. март 2014.

Добој: Биста хероју Споменку Гостићу

Република Српска се напокон мало одужила храбром дечаку хероју који је са непуних 15 година погинуо у близини своје куће на Озрену, у одбрани отаџбине.

ДОБОЈ - На дан погибије 1993. године (20. март), у четвртак је у Добоју откривена спомен-биста храбром дечаку хероју Споменку Гостићу, који је са непуних 15 година погинуо у близини своје куће на Озрену у одбрани отаџбине.

Спомен-бисту су открили
премијер Жељка Цвијановић и министар Петар Ђокић
Спомен-бисту, уз присуство великог броја његових сабораца и поклоника дела и жртве малог хероја, открили су премијер РС Жељка Цвијановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић. Поред делегације Владе РС, венце су поред знамења дечаку положили и изасланик председника РС, те представници Града Добоја, организација које окупљају бивше учеснике рата ВРС, удружења и других борачких организација.

- Захваљујемо се Епархији зворничко-тузланској на благослову да у простору испред Саборне цркве, посвећене изгинулим у свим отаџбинским ратовима, поставимо спомен-бисту - рекао је између осталог министар Ђокић, подсећајући на дечаков кратак животни пут.

Прошла је још једна годишњица погибије малог хероја, који није крив што се као сироче морао привити уз војску, након што је почетком рата остао без мајке и што му је у септембру те 1992. године граната убила баку са којом је живео. Дечак је маштао да по завршетку рата заврши школу, али је судбина хтела да остане на вечној стражи, а са њим је остало све његово: мајка, бака и срушена кућа у којој је до погибије живео.

Оно што је жалосно је да ни даље у родном Добоју и Републици Српској нема улице или јавне установе која носи његово име. Ни његов гроб у засеоку Јовићи у близини Бочиње, једног од упоришта муџахедина у општини Маглај (ФБиХ), није још премештен на територију РС.

Новости
"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар