уторак, 25. март 2014.

Ветеран после одбијене жалбе: Сећи ћу по један прст сваке недеље

Веће Европског суда за људска права је одбило је да се исплате дневнице ратним ветеранима у случају "Вучковић и други против Србије". Ово је прва пресуда у низу случајева који се тичу исплате ратних дневница ветеранима.

Ратни ветеран Небојша Миленковић
У образложењу коначне пресуде Великог већа наведено је да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове које им нуди домаће правосуђе.

- Суд не сматра да постоје специјални разлози за изузимање подносиоца жалбе од обавезе да исцрпе домаће правне лекове, у складу са адекватним правилима и процедурама у домаћем правосуђу - каже су у одлуци суда у Стразбуру.

Са 14 гласова за и три против, суд је подржао приговор државе Србије који се тиче тога да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове који се односе на њихову притужбу по основу дискриминације.

- Као последица тога, суд сматра да не може да разматра ову жалбу - закључује се у пресуди Великог већа.Овом пресудом је обухваћено 29 бораца, и то ће бити модел за решавање осталих жалби.

Ратне дневнице требало исплатити за око 16.500 бораца из Ниша и то по 3.500 евра са припадајућом законском затезном каматом што би укупно за све ветеране из Ниша било око 50 милиона евра.

- Тужба је одбијена, настављамо борбу. Учинио сам све што сам могао. Разлог ћемо тек сазнати када пресуда буде објављена на сајту - рекао је Срђан Алексић у телефонском разговору са Удружењем бораца рата 1999. из Ниша.

Борци су тражили да им се исплате ратне дневнице пошто су борци из Топличког краја добили дуговања.

"Сваке недеље ћу сећи по један прст"

Председник Удружења бораца из Власотинца Небојша Миленковић, који је 15. јануара у току штрајка глађу због неисплаћених дневница одсекао себи један прст на руци, најавио је да ће то поново учинити испред владе Србије.

- Сваке недеље ћу сећи по један прст, док не останем сто посто инвалид - рекао је Миленковић данас у Нишу.

Више десетина ветерана борачких удружења, после објављене пресуде, у знак протеста клечали су на градском тргу у Нишу.

Пресуда поражавајућа за државу

Ратни ветерани из Ниша сматрају да је данашња пресуда поражавајућа за државу, а не за борце и најављују да ће наставити протесте и борбу за остваривање својих права.

- Држава је успела да нас победи, али то је срамота за државу, а не за нас - рекао је бивши резервиста током рата 1999. године Родољуб Вуковић из Удружења бораца Ниша, реагујући одмах по сазнању да је суд у Стразбуру поништио првостепену одлуку о исплати ратних дневница.

Председник Удружења бораца Републике Србије од 1990-1999. Душан Николић рекао је да борци неће одустати од својих права и да је оваква одлука суда у Стразбуру поражавајућа за државу, а не за борце "који су морали да тразе правду од оних истих који су их бомбардовали".
Ратни ветерани из Ниша ће, како је рекао, тражити изједначавање својих права са правима ветеранима из Топлице, којима су ратне дневнице исплаћена као такозвана социјална помоћ.

Блиц
"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар