понедељак, 19. септембар 2011.

Херојска битка за опстанак Републике Србске

Извор - Глас Српске 18.09.2011

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Служењем парастоса погинулим цивилима и војницима и освештањем новопостављеног спомен-крста на обали ријеке Уне у Козарској Дубици је јуче обиљежена годишњица одбране западнокрајишких општина Републике Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године.



Комеморативном скупу у Козарској Дубици присуствовало је више стотина становника те и општина Костајница, Нови Град и Градишка, породице, родбина и пријатељи настрадалих, бивши припадници Војске РС, локални и републички званичници.

- Срећни смо што смо тог дана остали живи. Из кућних склоништа гледали смо маскиране хрватске војнике из јединица "Црне мамбе", "Тигрови" и друге како обављају ликвидације на путу недалеко од тадашње фабрике "Кнежопољка". Такве бруталности нисмо могли ни да замислимо - решетали су цивиле који су се покушали извући из фабрике, клали, давили жицом, а неки су и живи спаљени. Убијали су све на шта су наишли - присјећа се Мирослава из Дубице злочина из септембра 1995. године.



Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић истакао је да је на територији западнокрајишких општина у септембру 1995. године снажним садејством народа, његове војске и полиције одбрањена западна граница РС.

- На овим просторима херојски је одбрањена западна граница и РС и зато дугујемо посебну захвалност онима који су за то дали своје животе. На тај начин је одбрањена и РС од агресије Хрватске, односно њених регуларних војних снага. Само у неколико дана, колико је трајала офанзива на општине Козарска Дубица, Костајница, Нови Град и Градишка, убијене су 104 особе, међу којима седамдесетак цивила. Преласком ријеке Уне на неколико мјеста у Козарској Дубици и гранатирањем агресор је фактички имао циљ да потпуно уништи овај простор и живот у њему. Дубица је примјер да су почињени најтежи злочини када је хрватска војска упала на ово подручје и извршила масакр над цивилима - рекао је Ђокић.

Он је додао да је Хрватска послије одбране западних територија РС схватила да мора да уђе у мировни процес и да војне операције тога типа не могу давати резултате и вршити промјене територијалне и политичке организације на простору БиХ.

- И данас се у свијету развија став да је само Србија учествовала у рату у БиХ, а не и Хрватска. Дубица и друге западнокрајишке општине су најбољи примјер да то није истина и ми морамо да истрајемо у понављању тих чињеница с циљем истине - рекао је Ђокић.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз, који је у септембру 1995. године био командант одбране Козарске Дубице, подсјетио је да је заједничка акција регуларне Хрватске војске и Армије РБиХ обављена уз подршку међународних снага носила тајни кодни назив "Дрина 95", јер је имала за циљ потпуно уништење РС и излазак на ријеку Дрину.

- Величанственом битком која је била пресудна за стварање РС, можда значајнија и од битке за коридор, одбрањене су западне границе РС. За то су поднесене огромне жртве међу војницима и цивилима - нагласио је Ћургуз.

Он је додао да је због неуспјеха Хрватске војске у акцији "Дрина 95" међународна заједница била присиљена да спроведе другу варијанту свог плана - Дејтонски мировни споразум, којим је трајно створена РС.

Начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз истакао је да је 18. септембар један од датума из новије историје Козарске Дубице који симболизује велику побједу у Одбрамбено-отаџбинском рату РС, уз огромне цивилне и војне губитке и вишемилионску материјалну штету.

- Ни 16 година од агресије Хрватске војске на Козарску Дубицу и сусједне општине Суд БиХ није заинтересован за процесуирање монструозних злочина који су овђе почињени - рекао је Јауз.

Према подацима Центра за истраживање ратних злочина РС током агресије 18. и 19. септембра 1995. на подручју западнокрајишких општина РС убијена су 104 цивила и војника, а било је заробљено шест цивила и три војника.

Посебну бруталност у убијању цивилног становништва и војника исказали су припадници специјалне јединице Хрватске војске "Црне мамбе". Они су починили најмонструозније злочине, али за њих, као и за остала звјерства, никада нико није одговарао.

Друга крајишка бригада
Служењем парастоса и полагањем вијенаца у Меморијалном центру у бањалучком насељу Раковачке баре јуче је обиљежена 20. годишњица формирања Друге крајишке бригаде Војске РС.

О ратном путу Друге крајишке бригаде од западне Славоније, Орашја, Сарајева, Озрена, Бихаћа, Гламоча и Добоја говорио је један од њених ратних команданата пуковник у пензији Јово Вукобрад, који је подсјетио да је кроз бригаду прошло више од 23.000 бораца, од којих је 226 погинуло, 750 рањено, док се осам бораца још води као нестало.

- Себи смо дали задатак да сваке године обиљежавамо дан бригаде да бисмо их се на тај начин присјетили, али и да свима кажемо да РС мора опстати, јер су ти људи своје животе дали за њено стварање - истакао је Вукобрад.

Нема коментара:

Постави коментар