среда, 5. децембар 2012.

СРПСКА СРАМОТА: Мајка војника мора да врати одштету за мртвог сина!

СРПСКА СРАМОТА: Мајка војника мора да врати одштету за мртвог сина!

Анђа Костић мора Војсци Србије да врати милион динара због тога што је њен супруг, иначе правни наследник одштете, у међувремену погинуо. Костићи су сина изгубили 2004. у лесковачкој касарни, под неразјашњеним околностима.


Мајка војника Драгана Костића, који је погинуо током служења војног рока у лесковачкој касарни Јабланица 2004. године, Анђа Костић мора Војсци Србије да врати 1.000.000 динара одштете коју је добила због неразјашњене смрти сина!

Анђа је сина у војску испратила 2004. године, а враћен јој је у мртвачком сандуку. Он је погинуо под још увек неразјашњеним околностима 27. августа 2004. године у касарни Јабланица у Лесковцу.

Одлуком Апелационог суда у Нишу од 13. новембра 2010. године, породици Костић исплаћено је 800.000 динара за претрпљене душевне болове (на шта је обрачуната затезна камата) и 112.666 динара на име судских трошкова.

Министарство одбране жалило се 10. феруара 2011. године да мајка Анђа Костић нема право на надокнаду штете јер је њу затражио отац Милијан.

Разлог за овако нечувену одлуку судије је тај што је војников отац Милијан погинуо у саобраћајној несрећи, а мајка Анђа није правни наследник. Она сада, према решењу судије Првог основног суда у Београду Иване Мијачић, мора да врати око мили0н динара које јој је држава исплатила због још неразјашњене смрти сина.

У жалби је наведено да је Милијан погинуо у саобраћајној несреће 15. маја 2010. године на Златибору, да је одштета исплаћена након тога и да мајка на њу нема никакво право јер није правни наследник одштете, која је констатована у пресуди Апелационог суда у Нишу. Суд у Београду усвојио је жалбу и донео решење којим мајка нема право на одштету.

Након ове одлуке, Анђа Костић каже да је изгубила веру у судове у Србији.

- Новац ми ништа не значи. Не може да ми врати мог сина. Моје дете је убијено, а ми то не можемо да докажемо у Србији. Зато се уздам да ће суд у Стразбуру, где је мој покојни муж још 2007. године покренуо поступак, одлучити у нашу корист – рекла је неутешна мајка за дневни лист “Блиц”.

Авокат Костићевих Предраг Савић каже да захтев војске “копа по ранама” измучене и понижене породице.

- Тај поступак је правни скандал – каже Савић.

(М. С. / Извор: Блиц)

Нема коментара:

Постави коментар