среда, 5. децембар 2012.

Помама за ратним дневницама

Помама за ратним дневницама

Извор: Тањуг

Јагодина -- Међу запосленима у предузећима и установама Јагодине влада права грозница за ратним дневницама из 1999. године. Међутим, нико не зна ко је акцију покренуо.


За око 20 дана, у Јагодини је "захтев предало 2.560 људи", изјавио је данас Тањугу члан Управног одбора Удружења ратних ветерана 1990-1999.година из Јагодине Димитрије Саматовић.

Последњи су захтеве предали запослени у Општој болници и Дому здравља у Јагодини, а Саматовић истиче да акцију траже запослени у Индустрији каблова, где је запослено преко 2.000 радника и Трговачком предузећу "Морава". Ни радници, који ових дана потписују "пуномоћје" адвокату Срђану Б. Алексићу из Ниша и још деветорици адвоката, који "могу да га замењују", не верују да ће од тога нешто бити. Они који кажу да захтев нису потписали, изјавили су Тањугу да јесу радили у време агресије НАТО, али су за то примали плату, а биле су им плаћене и остале обавезе: топли оброк, регрес, упалћени доприноси... Саматовић истиче да још нема Закона о исплати, "да је у процедури", али да је "адвокат који ће заступати Јагодинце по овом питању, добио позитивну пресуду Европског суда у Стразбуру за око 8.500 Нишлија". Он такође тврди да су многи у току рата примали дневнице, међу којима је и он сам, који је у то време био официр, и зато постоје платни спискови.
Саматовић истиче да предност имају "лица која су била под оружјем, војници, полицајци, мобилисани"... Уз захтев за ратне дневнице, Уговор о заступању и пуномоћје адвокату, потписује се и "Приступница Српски ветеран", уз коју иде и чланарина од 400 динара одмах. То је једино извесна добит за Удружење. Саматовић истиче да "чланарина није обавезна" али да се њоме финансирају активности око спровођења акције и људи који су у њу укључени.

Нема коментара:

Постави коментар