субота, 15. децембар 2012.

Седам и по векова службе народу

Извор: СРПСКИ ГЛАС, АУСТРАЛИЈА, мај 2012.


Данас мајку свих српских цркава и манастира чувају италијански и словеначки војници Кфора – Најстарије сестринство у Српској православној цркви – Зидовима учврстили мир – Много историје у оази српске духовности подно горостасних каменитих Проклетија!

Пећка патријаршија

До древног трона српских епископа и патријарха, споменика који се налази на Листи Светске културне баштине од јуна 2006. године - манастира Пећке патријаршије , који је почео да се гради 1250. године, у Метохији и општини Пећ, где се манастир налази, нема путоказа ни путоказних табли. Путокази су уклоњени или су на њима префарбани натписи овог манастира, који када је грађен, није било ниједног Албанца у Метохији. Уклањање свега српског у Метохији , али и на читавом Космету, траје деценијама а нарочито у задњој деценији и то пред очима читавог света који се сјатио у којекаквоим војним и цивилним мисијама овде. Искорењују се свуда српски културни и духовни споменици , српски белези и српска историја. О томе сведочи и мајка свих српских цркава и манастира – Пећка патријаршија која болује рањена и у осами , можда као никад у седам и по векова дугој историји на месту где почива каменита Руговска клисура идући уз Пећку Бистрицу.

Кфор чува светињу

На улазу у древни трон српских епископа и патријарха велики пунк италијанског Кфора који контролишу све који улазе унутар оазе српске духовности, на место где се до сада крунусало 45 српских епископа и патријарха. Други пункт Кфора, са словеначким војницима, је на самом улазу у манастир. Оружје страних војника и два висока зида око светиње, у којој је тридесетак монахиња , чувају богоугодни мир ограђене српске оазе. У Српској православној цркви монашко сестринство у Пећкој патријаршији је најтарије . Игуманија манастира Февронија је превалила деведесету.

Но, служба Богу, молитве и послушања се одвијају по редоследу исто као и послови на мини економији коју сачињавају рибњак, седам – осам крава, пчелињак од 30 – так кошница пчела , башта и воћњак и то све у ограђеној српској оази.

---Иако смо у годинама, начетог здравља и у опасном окружењу неверника, молитве и служба Богу не престају . Ево, већ више од седам и по векова трају службе народу и богу у Пећкој патријаршији. Звона патријаршије звоне, звоне за повратак Срба да напуне опет Метохију . Молимо се свакодневно за њихов повратак . Било би боље и њима да се врате на своја огњишта у завичај али и манастиру би дошли бољи дани. Ми се надамо и верујемо да ће опет Срба бити у равној и плодној Метохији. Верујемо да ће тај дан повратка доћи. – вели игуманија Харитима која замењује старешину Пећке патријаршије Февронију.

Најстарије монашко сестринство

Она подсећа на речи изречене почетком ове године од Патријарха московског и целе Русије Кирила који је рекао да ће српске светиње на Косову и Метохији бити живе све док се у зидовима храмова чује молитва а у ћелијама се монаштво подвизује.

--Ево и руски председник Путин нас је поечетком године даровао иконом Христа Спаситеља из XVII века из једног спаљеног сибирског манастира . Храбре нас браћа по вери. Наша православна браћа. Друга икона од руског председника је поклоњена цркви светог Димитрија у Косовској Митровици – каже мати Харитина.

У порти најзнаменитијег српског манастира април је пробудио зеленило, бројно засађено цвеће али и оно на ливади. Склад свега унутар српске духовности буквално савршен. Богоигодни мир једино ремете Пећка Бистрица која се стропоштава са горостасниох, још увек снегом покривених Проклетија, звона манастира и зов птица.

Зоран Влашковић.


Нема коментара:

Постави коментар