четвртак, 14. новембар 2013.

Сетили се: Реконструише се кућа војводе Степе Степановића

Родна кућа славног војсковође из Првог светског рата, која је већ петнаест година затворена за посетиоце, до Нове године биће санирана и наћи ће јој се права намена.

Кућа у којој се 1856. родио налази се у београдском насељу Кумодраж, а већ петнаест година она је затворена за посетиоце. Град Београд наручио је пројекат по коме се кућа славног војсковође санира и до Нове године радови би требало да буду завршени.

У својој основи кућа је правоугаона, димензија 10 са 8 метара, и има три собице. У дворишту, које сада подсећа на градилиште, налазе се два објекта који су се некада користила као шупе.

Пред кућом табла с натписом "Родна кућа војводе Степе Степановића". До овог здања и данас, век и по после градње, долази земљаним путићем.

Последња санација ове куће рађена је деведесетих година прошлог века. Лоше рађена, лоше и урађена – кажу садашњи пројектанти. Тада нису постављене "камене плоче" и кућа је после неколико година од санације почела да се урушава и да трули.

"Наша је срамота што смо пустили да толико времена овај значајни објекат нема намену", кажу радници који раде на санацији.

Родна кућа војводе Степе Степановића настала је у првој половини 19. века као мешавина моравског типа и косовског типа кућа. Прављена је дрвена конструкција са испуном од плетера и земље на каменим темељима. У њој је рођен војвода Степа Степановић и она је због својих историјских вредности, као и због својих архитектонских вредности, проглашена за споменик културе од великог значаја за Републику Србију", испричала је за портал Љиљана Конта из градског Завода за заштиту споменика.

Војвода Степа Степановић (1856–1929) био је српски и југословенски војвода. Чин војводе стекао је војничким вештинама које је исказао у ратовима од 1876. до 1918. године. Два пута био је и министар војске. Највећи војни успех војводе Степе био је пробој Солунског фронта, што га је уврстило у ред највећих војсковођа Првог светског рата.

Био је командант славне Друге српске армије, војсковођа и победник с Једрена, Цера, Колубаре, Пусте Реке и Солунског фронта. Годину дана по завршетку рата повукао се из активне службе и до смрти (27. април 1929. године) живео у Чачку, где је и сахрањен.

Телеграф


1 коментар: