среда, 6. новембар 2013.

ХАПСЕ СРПСКЕ БОРЦЕ, А ШИПТАРСКИМ ЗЛОЧИНЦИМА ПРАВЕ “ДРЖАВУ”

РЕЖИМСКА “ПРАВДА”- ХАПСЕ СРПСКЕ БОРЦЕ- А РАТНИМ ЗЛОЧИНЦИМА ИЗ УЧК ПРАВЕ “ДРЖАВУ”


Проширена оптужница за ратне злочине на Косову

Специјални суд у Београду проширио је оптужницу против Топлице Миладиновића, команданта 177. редовне јединице Војске Југославије (ВЈ), теретећи га да је издао наређење за два напада на села са циљем да се присилно измести албанско становништво са тог подручја.

Измењеном оптужницом, Тужилаштво за ратне злочине у Београду терети бившег команданта Војске Југославије Топлицу Миладиновића да је 1999. године издао наређење за нападе на четири села на Косову у којима је убијено најмање 100 албанских цивила.

У предмету против једанаесторице оптужних за убиство најмање 100 косовских Албанаца почињена у пролеће 1999. године у селима Захач, Павлан, Љубенић и Ћушка, Специјални суд у Београду проширио је оптужницу против Миладиновића, команданта 177. редовне јединице Војске Југославије (ВЈ), теретећи га да је издао наређење за два напада на села с циљем да се присилно измести албанско становништво с тог подручја.

- Прву наредбу издао је дана 1. априла 1999. за напад на цивилно становништво албанске националности које је живело у селу Љубенић, а другу издао дана 14. маја 1999. за напад на цивлино становништво албанске националности у селима Ћушка, Павлан и Захач, све у општини Пећ – наведено је у новој оптужници.

У претходној верзији, Миладиновић није био оптужен за напад на Љубенић.

Предмет против бивших припадника 177. јединице ВЈ-а, Територијалне одбране и интервентне јединице такозваних “Шакала” тренутно је највеће суђење за ратне злочине које се води пред судом у Београду.

Тужилаштво за ратне злочине Србије сматра Миладиновића, Срећка Поповића, Славишу Кастратовића, Бобана Богићевића, Радослава Брновића, Вељка Корићанина, Абдулаха Сокића, Милојка Николића, Синишу Мишића, Дејана Булатовића и Ранка Момића одговорним за убиства, пљачке и протеривање већег броја Албанаца са подручја око Пећи током сукоба са Ослободилачком војском Косова (ОВК).

У проширеној оптужници Мишић је окривљен и за учешће у стрељању цивила у Љубенићу, где је убијено најмање 43 особе, и незаконито присвајање возила марке Тојота у селу Ћушка. Такође, Сокић је оптужен за убиство две особе у Ћушкој.

У новој оптужници помињу се имена још петоро људи – Ненада Лекића, Владана Крстовића, Лазара Павловића, Милана Ивановића и Предрага Вуковића – против којих Тужилаштво води истрагу под сумњом да су учествовали у нападима.

Крстовић, командант српске Жандармерије, ухапшен је у мају ове године под сумњом да је починио ратне злочине, али је пуштен дан касније. Лекић, Крстовић, Павловић и Ивановић, са изузетком Вуковића који је у бекству, биће позвани као сведоци на преосталим рочиштима.

Тужилаштво је одустало од оптужбе против Видоја Корићанина и Зорана Обрадовића.

Процес за злочине у селима Ћушка, Павлан, Захач и Љубенић траје већ три године, али се, према речима председавајућег судије Снежане Николић Гаротић, завршне речи очекују до краја ове године.

Суђење ће се наставити 25. новембра.

facebookreporter/Izvor: balkaninsight.com

Нема коментара:

Постави коментар