петак, 15. новембар 2013.

Нове хрватске оптужнице против Срба

Осијек: Оптужница против осам држављана Србије за ратни злочин

Осијечко Жупанијско државно тужилаштво подигло је оптужницу против осморице држављана Србије, недоступних хрватском правосуђу, због кривичних дела ратног злочина против цивила и ратних заробљеника почињених 1991. године у Старој Градишки и Окучанима.

Оптужени, чија имена нису наведена, терете се да су од августа до децембра 1991. године у Казнено-поправном дому у Старој Градишки и станици милиције у Окучанима поступали противно одредбама међународног ратног и хуманитарног права.
Како је саопштило тужилаштво, они су злостављали 21 цивила и једног заробљеног припадника хрватске војске, а од последица мучења умрло је шест особа, пренела је Хина.

Оптужница терети првооптуженог (55) да је као командант затвора у просторијама бившег Казнено-поправног дома Старе Градишке знао да припадници милиције тзв. САО Крајине и војне полиције ЈНА, заједно са припадницима других паравојних јединица, хапсе и доводе у затвор цивиле хрватске националности и ратне заробљенике из Горње Вароши, Малог Струга, Старе Градишке и других околних места.

Он је оптужен да је знао да њему подређени чувари и друге особе свакодневно улазе у затвор и на различите начине психички и физички злостављају, муче и кажњавају затворенике, али није предузео ништа да се таква незаконита поступања спрече, а починитељи казне, него је допуштао да се такве радње наставе, у чему је и лично учествовао.

Другооптужени (61) се терети да је, као припадник војне полиције, незаконито лишавао слободе цивиле несрпске националности и одводио их у затвор у бившем Казнено-поправном дому Старој Градишки где их је и сам, заједно са осталим припадницима побуњеничких снага, физички и психички злостављао, преноси Хина.

Оптужница терети трећеоптуженог (59) као заповедника станице милиције у Окучанима и још четворицу оптужених као припаднике милиције тзв. САО Крајине у Окучанима, да су незаконито заробљене цивиле држали без хране, воде и основних хигијенских услова.

Наводи се да су их током свакодневних испитивања тукли гуменим и дрвеним палицама, рукама, ногама, електричним кабловима и кундацима, мучили електрошковима, присиљавали их да дижу ужарене предмете и једу со, као и да су их на друге начине психички и физички злостављали, повређивали и на смрт тукли.

Тањуг | 14. 11. 2013. - 21:33h

Нема коментара:

Постави коментар