четвртак, 7. новембар 2013.

Заблистао реконструисани Споменик српским браниоцима

Удружење ветерана Борачке организације Републике Српске у Брчком завршило је реконструкцију Споменика српским браниоцима у центру града који је изграђен и освештан прије 15 година. Средства од око стотину хиљада марака обезбијеђена су из буџета дистрикта.

Четири године су на рачуну Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске средства за коначан завршетак Споменика српским браниоцима, а дуже од тога, због неријешених имовинско-правних односа и пропуста надлежних код откупа плаца, трају и отпори да се ово српско светилиште у центру Брчког уреди како приличи.

Ипак, упорношћу Борачке и уз подршку српских партија у власти, реконструкција је ових дана коначно извршена.

''Имамо озбиљну опструкцију из разних нивао власти за завршетак споменика. Нисмо успјели да се на прави начин изборимо са њима, међутим, нашом упорношћу и захваљујући српским политичким партијама које су нам дале подршку, ми смо успјели то да реализујемо'', рекао је Живан Илић, предсједник Борачке организације Републике Српске у Брчком.

Обелиск и околина ће, упскос присутним опструкцијама Бошњака и Хрвата у Влади и Скупштини који су, подсјећамо, из истих извора градили споменике погинулим припадницима својих народа, ипак заблистати пуним сјајем званично сутра – на Митровдан - крсну славу Удружења српских ветерана.

Споменик српским браниоцима је симбол који чува успомену на 437 погинулих припадника Прве посавске бригаде с подручја брчанске општине у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.

еБрчко

Нема коментара:

Постави коментар