четвртак, 7. март 2013.

Војник пронађен после 33 године

Совјетски војник, коме се 1980. године у Авганистану изгубио сваки траг, пронађен је на Хиндукушу који је већ три деценије његов нови дом.


Повлачење из Авганистана

МОСКВА - Совјетски војник, коме се 1980. године у Авганистану изгубио сваки траг, пронађен је на Хиндукушу који је већ три деценије његов нови дом, пренела је агенција Риа Новости.

Некадашњи оклопни пешадинац совјетске војске Бахредтин Хакимов сматрао се 33 године несталим, али је установљено да живи под именом Шеик Абдулах у провинцији Херат на Хиндукушу где ради као травар, саопштила је руска истражна комисија.

Хакимов скоро више да и не зна руски, али је умео коректно да наведе место рођења - Самарканд у данашњем Узбекистану и идентификовао је друге војнике на фотографијама.

У септембру 1980. године тешко је рањен у борби, а мештани су му спасили живот и излечили га након чега је одлучио да остане код њих.


Русија је прошле године упутила молбу авганистанским властима и јавности тражећи информације о 270 совјетских војника који се воде као нестали после завршетка окупације 1989. године. Верује се да међу несталима има 30-40 војника који би могли бити живи.

Од 1992. године када је установљена комисија за нестале војнике пронађено је 29 несталих совјетских војника у Авганистану, од којих се 22 вратило кући, а други су остали у својој новој домовини, наводи Риа Новости и додаје да се на листи несталих налази још 264 имена.

Током десетогодишње совјетске окупације Авганистана, погинуло је око 15.000 совјетских војника, а скоро 54.000 њих је рањено.

Тањуг

1 коментар: