четвртак, 14. март 2013.

Возни парк српских владика

БУГАРСКИ ВЛАДИКА СЕ ПОКАЗАО, СРПСКИ СВЕШТЕНИЦИ КРИЈУ СВОЈА КОЛА

А шта вас брига која кола имамо

Наљутили се: Српске владике изиритирало питање која кола возе, па чак коментарисали да је та тема депласирана.

Ово возе српске владике

Док се бугарски владика Кирил шепури у лимузини коју имају само он и амерички председник Барак Обама, српске владике, које се такође не могу похвалити скромношу када се ради о возном парку, сматрају да је чак и непристојно када их новинари питају која кола возе.

Ово вози бугарски владика

Кирил и Обама возе се, наиме у најновијем моделу за 2012. годину, „линколну МКЗ хибрид", који се није ни појавио на европском тржишту. Био је то добар повод да истражимо шта возе највиши представници СПЦ.

Нервозне владике

О владикама и њиховој љубави према луксузу често је говорио некадашњи патријарх Павле, о чему сведочи и његова биографија „Будимо људи", коју је написао црквени хроничар Јован Јањић.

Овако се возио патријарх Павле

Наиме, када је патријарх једном приликом кренуо на вечерњу службу видео је испред Патријаршије мноштво црних луксузних аутомобила. Упитао је ђакона: „Чија су оволика кола?", а када је добио одговор: „Наших владика, ваша светости. Дошли су на Сабор", патријарх је прокоментарисао: „О, Бог га видео, шта би тек било да нису дали завет скромности!"
Ипак, питање новинара Пресса која кола возе прилично је изиритирало српске владике јер нико није желео то да открије. Чак су и нервозно коментарисали како има паметнијих тема за писање. Тако је владика Филарет кратко одбрусио: „Шта се кога тиче ко шта вози!"

Одговор нам није дао ни владика Лаврентије.
- Није уопште битно ко од владика која кола вози - кратко је рекао Лаврентије.
Протојереј-ставрофор Миодраг Поповић сматра да је тема о возном парку владика депласирана.
- Шта је битно који аутомобил возим ја или неки владика? Зашто се уопште бавите тиме? Па видите шта возе наши политичари. Смешно је то што радите. Уместо да сте ме звали да разговарамо о неким духовним стварима, ви ме питате чиме се возим - изиритирано је одговорио Поповић.
Према сазнањима Пресса, владика шабачки Лаврентије вози „ауди А6", владика банатски Никанор „шкоду суберб", владика сремски Василије вози „мерцедес 200", а владика тимочки Јустин вози „ситроен Ц5", иначе један од јефтинијих (25.000 евра).
Један од најпознатијих по луксузу је владика зворничко-тузлански Василије Качавенда. Не само што живи у кући на којој би му позавидели и светски богаташи (позлаћени лустери, уникатни мебл), Качавенда има и неколико скупих аутомобила, међу којима је и најновији „ауди А6".

Возни парк српских владика

Владика Аутомобил Цена (у еврима)
Шабачки Лаврентије „ауди А6" 43.255
Зворничко-тузлански Василије „ауди А6" 45.000
Сремски Василије „мерцедес 200" Е класе 39.259
Банатски Никанор „шкода суперб" 28.000
Врањски Пахомије „џип компас спорт" 26.590
Жички Хризостом „пасат" 25.000
Тимочки Јустин „ситроен Ц5" 18.480

Патријарх Иринеј вози се у „аудију А6"

Секретар српског патријарха Иринеја, јереј Небојша Тополић, каже да су аутомобили којима се владике возе службена возила, као и да то не треба да буде тема за расправљање.
- Који владика вози која кола је индивидуална ствар, не постоји никакав стандард. Најлакше је нешто извргнути руглу, али ово заиста није нешто о чему треба сувише размишљати - казао је Тополић.
Иначе, патријарх Иринеј користи „ауди А6" који је наследио још од Амфилохија, а узет је на рате.

Јавно се хвалио

А бугарског владику ни економска криза није омела да се јавно похвали новим колима.
- Овај еколошко-хибридни аутомобил произведен је специјално за мене, пре појављивања на тржишту - истакао је Кирил, и додао да луксузно возило није купљено црквеним парама, већ је поклон једне бугарске компаније која увози возила.

ПРЕСС

1 коментар: