петак, 15. март 2013.

Гробље у Соколцу прогласити меморијалним комплексом

Војничко гробље и манастир  у Соколцу прогласити меморијалним комплексом

СОКОЛАЦ – Борачка организација општине Соколац сматра да Војничко гробље „Мали Зејтинлик“ и манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији треба прогласити меморијалним комплексом.

На Војничком гробљу на Сокоцу сахрањено је око 1.000 бораца са простора Сарајевско-романијско регије који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

У унутрашњости манастира на Равној Романији налазе се плоче на којима је исписано око 3.800 имена погинулих српских бораца са овог подручја.


„Мали Зејтинлик“ је од фебруара 1996. године вјечна кућа погинулих српских бораца, припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.
На овом мјесту сахрањивани су посмртни остаци српских бораца које су понијели сарајевски Срби у егзодусу послије потписивања Дејтонског мировног споразума.

На данашњој сједници Скупштине Борачке организације са Сокоца истакнуто је да треба завршити реконструкцију оштећених надгорбених споменика на војничком гробљу.

Борци су указали и на потребу уређења паркинг простор испред војничког гробља и мокрих чворова, јер ту свакодневно долази велики број посјетилаца.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић рекао је да на војничком гробљу треба изградити објекат у којем би могли да се приказују филмови и други садржаји о протеклом рату.

О новим законским рјешењима о правима бораца и пензијско-инвалидском осигурању током сједнице је говорио предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Дражан Перендија.

Борци су на ове законе упутили више примједби, посебно на дио који се односи на радни стаж у двоструком трајању.

Скупштина Борачке организације усвојила је данас извјештај о прошлогодишњем раду Предсједништва организације.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица обећао је наставак помоћи борачким категоријама са овог подручја у складу са могућностима.


СРНА


Нема коментара:

Постави коментар