петак, 6. март 2015.

ВЕТЕРАНИ ВРС ИЗ ДОБОЈА ДИГЛИ ГЛАС!

Последњих дана шира јавност града Добоја и Републике Српске упозната је са потезима Градоначелника града Добоја, градске Скупштине и административне службе града Добоја који су довели до тоталног понижавања како борачке популације тако и комплетног становништва града Добоја, а који дијелом воде и ка угрожавању уставно правног поретка Републике Српске као највеће светиње српског народа на овим просторима.

Наиме, Градоначелник града Добоја је протеклих дана по ко зна чијем позиву, боравио у Турској гђе је без икакве консултације са било ким од грађана, институција власти и Републичких органа потписао Декларацију о приступању града Добоја заједници општина турског свијета, а што је нажалост накнадно потврдила Скупштина града Добоја.

Имајући у виду да је борачкој популацији и свим грађанима Добоја потпуно нејасно шта таква асоцијација представља, и у ком правцу ће се кретати даљи слијед догађаја, је је изазван немир и бојазан код борачке популације:
- каква су то заједничка културна и историјска наслеђа Републике Српске односно града Добоја и заједница општина турског свијета, осим вишевјековне окупације?
- да ли културна сарадња подразумијева и поново оживљава пројекат о коме се раније говорило тј. изградње највећег исламског центра на балкану који би био грађен у Добоју?
- да ли привредна сарадња подразумијева градње привредних објеката као што је био случај у Шеварлијама, (постављање камен темељца без присуства иједног представника институција Републике Српске и обиљежја Републике Српске).
- да ли приступање у такву асоцијацију подразумијева и одређена административна повезивања која би водила ка угрожавању уставно правног поретка Републике Српске, као и низ других питања.

И у ранијем периоду градска администрација града Добоја на челу са Градоначелником у низ случајева су показивали крајње арогантан однос према борачкој популацији што наводимо само у пар примјера:
- и након 20 година од завршетка рата није изграђен централни споменик палим борцима у граду који носи епитет град херој,
- Спомен соба је измјештена из дома војске, документација и експонати су измјештени у контејнер гђе континуирано пропадају,
- непоштивање општинске Одлуке о допунским правима бораца, РВИ и ППБ,
- непоштивање превиђеног буџета ГБО Добој,
- незаступљеност мишљења борачке популације и учествовања у градским комисијама која одлучују о распођели средстава у лијечењу, стипендирању, бањској рехабилитацији, помоћима и слично.

Имајући у виду напријед наведено ГБО Добој захтјева следеће:
1. Да се одмах закаже ванредна Скупштина града Добоја и да се поништи Одлука о приступању града Добоја заједници општина турског свијета!!!
2. Да се Спомен соба врати у Дом војске гдје је и била!!!
3. Да се одмах покрене изградња спомен обиљежја палим борцима одбрамбено отаџбинског рата и то на локацији централног градског парка.
4. Да се ГБО Добој дођели просторија у Дому војске гђе и припада, умјесто што су просторије Скупштинском Одлуком додијељиване разним предузећима и организацијама!!!
5. Измјештање Мерхамета из Дома војске на другу локацију!!!
6. Да се одмах испоштује исплаћивање заостатака по буџету за ГБО Добој из 2014 године, и крене са децидним поштивањем донијетог буџета ГБО Добој за 2015. годину.

Градска Борачка организација Добој обавјештава борачку популацију града Добоја као и све грађане подручја града Добоја да ће у случају неиспуњавања горе наведених захтјевау року од 7 дана бити проведене следеће активности:
- организовање пунктова за прикупљање потписа за опозив Градоначелника
- организовање масовних протестних окупљања испред зграде градске администрације, гдје ће узети учешће све мјесне борачке организације ГБО Добој уз анимирање комплетног становништва града Добоја
- и предузимање других радикалних мјера

ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ДОБОЈ

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар