уторак, 31. март 2015.

ПОСМРТНИ ОСТАЦИ СРПСКИХ ВОЈНИКА ЈОШ НА КОШАРАМА

Деминирање у току, ускоро ће се доћи до места на коме су десетине убијених војника.

Деминирање подручја око бивше карауле на Кошарама је у току и очекује се да ће се ускоро доћи до мјеста на којем су остаци војника убијених током агресије НАТО 1999. године, изјавио је Срни предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић.


Он је рекао да му је ову информацију данас саопштио предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић на састанку, којем је присуствовао и министар одбране Србије Братислав Гашић.

„Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да се врши деминирање тог подручја, да има велики број мина, и да ће се веома брзо доћи до те локације на Кошарама, где се налазе десетине убијених војника“, рекао је Спасић.

Он је најавио да ће Удружење ускоро покренути петицију да се у Београду подигне посебан споменик за српске жртве на Косову и Метохији на коме ће бити имена, датуми рођења и убиства и фотографијама сваког српског цивила, војника и полицајца убијеног на Косову и Метохији.

Он је указао да је то неопходно, како због тога да се страни државници приликом посјете Београду информишу о српским жртвама, тако и због подизања свијести код грађана Србије о потреби поштовања властитих жртава, на начин на који то раде сви цивилизовани народи.

Спасић је објаснио да је данашњи састанак са Гашићем и Одаловићем сличан састанак какав је ово Удружење имало са сваким новим министром одбране Србије, истичући да то Удружење не намјерава да одустане од трагања за истином о својим најмилијима.

Око рејона карауле Кошаре, која се налазила на граници СР Југославије и Албаније, од 9. априла до 10. јуна 1999. године водиле су се најтеже борбе током НАТО агресије на СР Југославију /СРЈ/.

Борбе су почеле масовном артиљериском ватром са стране Албаније у правцу карауле Кошаре и пограничним положајима Војске СРЈ, а водиле су се између припадника Војске СРЈ и припадника ОВК, подржаване НАТО авијацијом и артиљеријском подршком Војске Албаније.

Циљ напада била је пресијецање комуникација између Војске СРЈ у Ђаковици и Призрену и заузимање ширег подручја Метохије.

Припадници такозваној ОВК успјели су, захваљујући тој подршци, да заузму караулу, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу.

По изјави генерала Живановића, ратног команданта у рејону Кошара, током двомјесечних борби погинуло је 108 припадника Војске СРЈ – 18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста и 24 добровољца.

Срна

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар