недеља, 5. април 2015.

Подигнута Црква у част двојице погинулих официра

Постављена црква на врху Маљена у част двојице погинулих официра

Прва црква посвећена погинулима у НАТО бомбардовању постављена је на врху Маљена, где су пре 16 година настрадала двојица официра која су опслуживала радар Војске Југославије, прве жртве овог рата у ваљевском крају.

На месту погибије сина Жељка:
Ненад Савичић поред спомен обележја
Пуних 15 година припадници Војске Србије, чланови породица, свештенство, представници локалне самоуправе и поштоваоци, пред спомеником на Краљевом столу одају пошту и служе помен младим потпоручницима Жељку Савичићу и Синиши Радићу, официрима 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења, које је на борбеном задатку на радару Војске Југославије 6. априла 1999. године погодио и усмртио НАТО пројектил.



У понедељак, на дан погибије Савичића и Радића, комеморација ће први пут бити одржана код мале, монтажне спомен-цркве која је подигнута на иницијативу епископа ваљевског Милутина.

Постављање цркве, коју је изградила фирма “Гранит Манчић” из Гаџиног Хана, омогућили су Епархиха ваљевска, 126. бригада ВОЈИН, “Србијашуме”, Град Ваљево и општина Пожега.

Транспорту из Ниша и постављању на месту где се налазио радар за чијим командама су били погинули официри, присуствовали су чланови породица и представници војне јединице у којој су били Савичић и Радић, постхумно унапређени у поручнике.

Хвала свима, пре свега Војсци која је организовала да се овде подигне црква. Пуно ми значи ово обележје, значи да Жељко није заборављен. Прошло је 16 година, али никад не могу да заборавим. Радостан сам што ни овај народ не заборавља - рекао је Жељков отац Ненад Савичић.

На питање да ли мисли да је жртва његовог сина и његовог саборца Радића била узалудна, кратко је одговарио: “Мислим да јесте”.

Парастос погинулим официрима сутра ће служити епископ ваљевски Милутин, док ће Војску Србије представљати заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић.

Блиц

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар