понедељак, 7. новембар 2011.

ДВА ПУТА БРАНИО ЗЕМЉУ, А ОНА ГА ЗАБОРАВИЛА

Ратни ветеран Драгољуб Милетић (39) због ратних траума психички оболео, а за лекове нема новца



КУРШУМЛИЈА- Драгољуб Милетић (39) из планинског села Штава у општини Куршумлија је као редован војник преживео ратне страхоте у Хрватској и рат на Косову, а сада у миру води најтежу битку за здравље и живот. Наиме, због ратних траума он је психички оболео и није способан за рад, а нема довољно новца за лекове, јер његова месечна терапија кошта између пет и шест хиљада динара.

- Кад имам новца набавим лекове, кад немам - ништа. Најтеже ми је ноћу јер ми се враћа све оно што сам преживео у Хрватској. Најјаснија ми је слика како неко хоће да ме закоље, а онда се престрављен будим сав у зноју - прича тихим гласом Драгољуб док из сваког џепа вади по једну кутију лекова за умирење.

Када је 1991. године као голобради момчић с песмом отишао у Загреб на одслужење војног рока Драгољуб није ни сањао да ће му се живот променити из корена. Почео је рат, а он је са своји друговима месецима био заробљен у касарни без воде и струје. Његови су га били већ оплакали јер месецима нису чули ништа о њему, а он о страхотама које је преживео не жели да прича.

- Боље да не чујеш како је било - каже он и додаје да је много пута помислио да никада више неће видети своју породицу и брда на којима је одрастао.

Драгољуб је преживео и вратио се кући. Болест која се манифестовала дрхтањем, боловима у глави и несаницом је све више узимала маха.

- Нисам много обраћао пажњу. Пио сам повремено лекове за смирење и гурао даље - каже Милетић.

Онда је дошла 1999. година и рат на Косову који није мимоишао ни Драгољуба. Ноћне страже, стални напади Албанаца, смрт и крв, додатно су утицали на њега.

Болест се погоршавала, а кулминација је наступила 2007. године када су у Куршумлији почели протести резервиста због неисплаћених ратних дневница. Већ озбиљно уздрман болешћу, Драгољуб је мислио да је опет почео рат, а то је је за њега већ било превише.

- Стално сам губио свест. Дрхтао сам и имао сам паничан страх - прича он.

Драгољуб је пребачен на нервно одељење прокупачке болнице где се лечио 45 дана, а неколико месеци касније још 15. Од тада узима редовну терапију, али због јаких лекова не може ништа да ради, чак ни да чува овце.


Сиротиња

Драгољуб Милетић живи са остарелим родитељима и две године млађим братом. Имају десетак оваца и две краве. За ову сиромашну породицу шест хиљада месечно за лекове је превелик издатак јер толико овде кошта једна овца.

6 коментара:

  1. sta reci sm TUGA i veliki NEMAR drzavea mozda to namerno rade da bi iskorenili patriotizam i osecanja da rodjenu zemlju treba BRANITI

    ОдговориИзбриши
  2. Da Mi Kume lepo ove Veleizdajnike izvedemo pred Vojni Sud mozda nam obojici nece trebati lekovi posle po neko hladno pivce i malo prsute kad ih posaljemo na Robiju bice zamena za Lek Boris Dimitrijevic

    ОдговориИзбриши
  3. kad se nebi trosilo na korupciju imalo bi vise para za sve

    ОдговориИзбриши
  4. Koliko je zalosno ovo kad se cita... Mozemo svi pomoci svako da odvoji po 500 dinara moze! Sakupi se par stotina ljudi ili daj Boze hiljada i pomogne se!

    ОдговориИзбриши
  5. SVE OVO JE ZALOSNO AL JE JOS ZALOSNIJE STO JE SVE VISE TAKVIH SLUCAJEVA A NASA VLADA SE BRINE SAMO TROSENJU NOVCA NA IZBORE, POSLANIKE I SLICNE GLUPOSTI

    ОдговориИзбриши