субота, 14. септембар 2013.

Мацолом разбијен споменик српским жртвама у Голубићима код Книна

У мјесту Голубић, код Книна, срушен је споменик подигнут 2011. године као знак сјећања на српске жртве из тог краја страдале у рату 1991-1995. године, рекао је Срни представник породица погинулих и убијених у Голубићу Чедомир Марић.

golubići
Марић је навео да је синоћ мацолом уништен споменик са крстом и спомен-плочом, који је посвећен сјећању на 34 српске жртве, међу којима је и његов син.
“То је још један у низу притисака на српски народ у Хрватској да им се спријечи оно што је најсветије, а то је сјећање на своје жртве. Ово доживљавам као поновно убиство”, рекао је Марић, уз напомену да говори као отац коме је син убијен у хрватској војној акцији “Олуја” 1995.

Он је напоменуо да су раније, због притисака, породице жртава биле принуђене да скину плочу са именима 34 српске жртве и да поставе плочу на којој је само писало “Сјећање на Голубићане страдале у ратовима”.

“Та плоча је преживјела улазак у ЕУ, али, нажалост, изгледа није могла преживјети у ЕУ. Толико о тој причаној демократији и равноправности међу жртвама”, оцијенио је Марић, који је и савјетник Удружења породица несталих “Суза”.

Он је додао да је случај пријављен полицији, која је извршила увиђај, те истакао да Хрватска треба не само да обнови тај споменик, него и да створи услове и за његов опстанак.

У Голубићу је остало нешто мање од 300 старосједилаца Срба, али је ту направљено око 140 кућа за Хрвате који су доведени из БиХ.;

Срна

Нема коментара:

Постави коментар