субота, 7. септембар 2013.

Незванично из Стразбура: ветерани добијају паре!



Ветерани рата 1999. године су, како незванично сазнајемо од самих бораца, коначно су добили спор против Републике Србије пред Европским судом за људска права у Стразбуру, ком су се жалили на дискриминацију приликом исплата ратних дневница.

Удружење бораца рата 1999. године из Ниша је, да подсетимо, 2008. године дошло до споразума о исплати "социјалне помоћи" између Владе Србије и њихових сабораца из неразвијених општина -Куршумлије, Лебана, Бојника, Житорађе, Дољевца, Прокупља и Блаца. Домаћи судови нису уважили њихове аргументе да се заправо ради о ратним дневницама и да су оне далеко више од дневница које су добили остали учесници рата, па се 8.500 њих обратило суду у Стразбуру. Након што је адвокат Срђан Алексић "добио" државу у првостепеном поступку, Република Србија се жалила и 15. маја је одржан претрес пред Великим већем. Пресуда је, према утврђеним роковима суда, требало да буде објављена до 15. августа, али је то одлагано за 3, па за 5. септембар, а сада, како поново незванично сазнајемо, пресуда може бити објављена до 9. септембра, па чак и до краја овог месеца.

-Можемо да разговарамо тек када пресуда стигне у моју канцеларију или када буде објављена на званичном интернет порталу Европског суда за људска права. Незваничне информације не желим да коментаришем, чак и када иду у корист мојих клијената – казао нам је Алексић.

Ипак, уколико су информације које су нам доставили ветерани тачне, ова пресуда ће бити коначна, а Влада би после тога имала шест месеци да, заједно са борачким организацијама из читаве Србије, нађе начин да исплати дуговано.

Борци, уз ограду да им не објављујемо имена, чак тврде и да су дознали да је десет од 17 судија Великог већа гласало против жалбе Републике Србије на првостепену пресуду, да је шест било за њено прихватање, док је један остао уздржан. Адвокат ветерана Срђан Алексић јуче није желео да коментарише наша сазнања.

Извор:Белле Амие Портал

1 коментар:

  1. Imaju li pravo na dnevnice redovni vojnici iz tog perioda..? Ja sam tada bio na Kosovu i činimi se da smo dobijali neke pare, kao plate, al nije to bila neka lova..

    ОдговориИзбриши