четвртак, 5. септембар 2013.

У школи прекречили „Косовски бој“ јер је плашио децу!

Чувени мурал „Косовски бој“ димензија 5 пута 2,5 метара, који је давне 1964. године насликао академски сликар Воја Стаменић, на зиду једне учионице у Основној школи „Милица Стојадиновић Српкиња“, преглетован је и прекречен у лето 2007. године, по наредби тадашње директорке школе Аленке Орешчанин, против које је била подигнута оптужница. Судски процес је обустављен јер је застарео, а једина нада јесте да ће се појавити рестауратор који ће га ипак вратити у живот.

skola-vrdnik











Сликар Стаменић, који је шездесетих година радио као наставник ликовног у овој школи у Врднику, желео је да тај мурал буде сећање на мурал „Косовски бој“ који је нестао у изгорелом манастиру Врдник 1776. године. Стаменић 1965. године одлази у Америку, а само осам година касније, његов мурал на школском зиду, рађен тада земљаним бојама, прекречен је.
- Као један од разлога директорка је навела да је он плашио децу, јер је приказано пуно крви. Нажалост, никада није био заведен код Завода за заштиту споменика културе, али су они знали за њега – каже Цвеја Еркман, који је тада био председник Школског одбора.
Запослени у школи те јесени били су запрепашћени оним што је урађено са муралом. Због побуне међу наставницима и Врдничанима, директорка је смењена, а против ње је поднета кривична пријава. У школи и даље верују да ће се „Косовски бој“ вратити на школски зид.
- Обнова је могућа, али да би се дело покојног Стаменића спасло, морали би бити ангажовани стручњаци – рестауратори. Ми имамо жарку жељу да он једног дана осване на зиду, али средства за његову обнову немамо – истиче Горан Жугић, директор ове школе.
Бивша директорка, против које је поступак обустављен, у међувремену је унапређена у Покрајинском секретаријату за образовање, а данас је наставница у основној школи у Новом Саду.
skola-vrdnik-1
Већ 1991. године „Косовски бој“ је поново „откривен“, тадашњи наставник ликовног – сликар Константин Гушић радио је четири пуна месеца док мурал није рестауриран. Тако обновљен „Косовски бој“ је „живео“ 16 година и био понос како ученика тако и Врдничана, да би 2007. године тадашња директорка школе Орешчанинова ангажовала молере и наредила да се мурал преглетује и прекречи.


ПРЕКИНУТО ЗБОГ ЗАСТАРЕЛОСТИ

Судски процес против Аленке Орешчанин је прекинут јер је застарео. Предмет је променио двоје судија у Основном суду у Сремској Митровици, а Драгана Барбатесковић, судија, каже: – Тај судски предмет сам добила пред саму његову застарелост. Никад није утврђена вредност оштећеног предмета, што је требало да буде у оптужници. Предуго је трајала истрага и подизање оптужнице – каже Барбатесковић, судија Основног суда у Сремској Митровици.

Новости

Нема коментара:

Постави коментар